Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nordea övergår till systemet Siirto - rask överföring av pengar via mobilen

Från 2017
Uppdaterad 27.02.2017 13:02.
Kvinna betalar med mobilappen Shwish i stället för med kontanter.
Bild: Swish.

Nordea lanserar den 1 mars en ny mobiltjänst där pengar kan överföras från ett konto till ett annat med hjälp av mobiltelefonnummer.

- I det första skedet fungerar tjänsten i överföringar mellan konton i Nordea. Vi förväntar oss att även många andra banker inom kort ansluter sig till tjänsten, säger Jussi Mekkonen som är affärschef med ansvar för privatkunder.

Via Siirto kan man överföra pengar i realtid mellan olika banker i den takt som banker ansluter sig till tjänsten. Mottagaren får omedelbart tillgång till medlen.

Mobilappen Siirto är gratis och kan laddas ned på mobiltelefoner med operativsystemet Android eller iOS. Användaren registrerar sitt mobiltelefonnummer och bankkontonummer i tjänsten. Dessutom behöver användaren appen Nordea Koder.

Den nya mobila betaltjänsten bygger på ett öppet system för mobila betalningar som Automatia håller på att utveckla. Automatia upprätthåller även bankautomaterna Otto. Systemet är öppet för alla finländska banker och andra leverantörer av betaltjänster.

I Sverige swishar man

I Sverige använder redan ungefär hälften av befolkningen en motsvarande tjänst. Där kallar man systemet Swish. Så här står det på Nordeas sidor i Sverige:
"Swish gör det enkelt att dela notan, samla in pengar till en present eller ta betalt för saker du säljer. Snabbt, enkelt och säkert för du över pengar direkt från ett bankkonto till en annan persons konto bara genom att ange mobilnumret."

Fyra olika bankers mobilapplikationer på en mobilskärm med lila bakgrundsfärg.

Bankerna satsar mobilt - många nya betalningssätt på kommande

Nästa år görs transaktioner mellan olika banker i realtid.

(Artikeln uppdaterades klockan 12.50 med ett tillägg om Swish i Sverige.)

Diskussion om artikeln