Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fem filurer firar Fallåkers 45-årsjubileum

Från 2017
Uppdaterad 27.02.2017 16:17.
Scen ur pjäsen Fem Filurer
Bildtext Det gamla gardet äntrar Fallåkers scen
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

- I år är det 45 år sedan Fallåker teater i Esbo grundades och det vill vi som var med och startade det hela, vara med och fira, berättar Jalle Åkerlund, en av grundarna.

I jubileumspjäsen Fem filurer ses en hel del bekanta ansikten från Fallåker teaters historia.

- Här finns några som har varit med ända från början och så en del som hoppat på tåget under årens lopp, berättar Jalle Åkerlund.

Efter en paus på några år stiger både Inge och Jalle Åkerlund upp på Fallåkerscenen tillsammans med Lasse och Thea Kusenius, Peppe och Helena Kirjonen, Hasse Selenius och Danielle Engström tillsammans med René Blomster spelar också med i komedin.

Scen ur pjäsen Fem Filurer
Bildtext Frukostdags för filurerna
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Gammal pjäs för gammalt land

- Samtidigt som Finland firar 100 år av självständighet tyckte vi att en lite äldre pjäs kunde vara på sin plats, berättar Jalle Åkerlund. Jag hade en roll i samma pjäs för många många år sedan och tänkte att den kunde man sätta upp igen. Vi har omarbetat texten nog och satt in en del roliga grejer från tidigare pjäser också.

Scen ur pjäsen Fem Filurer
Bildtext Jalle Åkerlund tillsammans med Thea Kusénius
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Roligt att stå på scen igen!

En del av ensemblen har haft paus från teaterscenen helt och hållet medan andra har spelat i andra grupper under de senaste åren.

- Det är nog lite spännande att stå på scen igen, berättar Inge Åkerlund. Själv har jag inte så många repliker så jag är inte så nervös. Visst är det ju roligt att se de här gamla gubbarna tumla runt på scenen.

- Jo, det sitter nog i ännu, inflikar Jalle. Vi är alla ändå rätt vana med att spela teater så vi vet på ett ungefär hur det ska gå till. Men vi har ju Lidia Bäck här som limmar ihop delarna.

Ingen regelrätt regissör

För produktionen har teatern på grund av budgetmässiga skäl gått inför att inte anställa en regissör. Lidia Bäck agerar iscensättare för Fem filurer. Med andra ord kommer hon in några gånger och ser till att helhelten fungerar.

- Jag har jobbat med en del av skådespelarna ett par gånger tidigare så vi har nog hittat en gemensam melodi här, berättar Bäck. Den största utmaningen har nog varit själva texten i pjäsen. Gamla pjäser som den här har så otroligt långa utläggningar som inte längre fungerar i dagens teater. Så vi har fått stryka en hel del för att få det hela att gå smidigare.

Scen ur pjäsen Fem Filurer
Bildtext På scenen samlas det gamla gardet igen
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Premiär för jubileumspjäsen Fem filurer är det den 25 mars.

- Om fortsättningen kan jag inte säga så mycket i det här skedet, säger Jalle Åkerlund. Om den här går bra så varför inte, men då sätter vi nog upp gamla godbitar från tidigare år.

Fallåker teater utifrån
Bildtext Fallåker har bjudit på teater i 45 år
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Diskussion om artikeln