Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Dystra hus gör en dyster"

Från 2017
Sebastian Nyberg står vid Narinken i kampen, i bakgrunden gråa hus.
Bildtext Sebastian Nyberg tycker att dystra färger gör en dyster
Bild: Yle/ Karin Filén

- Om man kan bygga tusen mörkgråa hus kanske man kan pröva på att bygga ett par knallblåa, säger Sebastian Nyberg. Han är mannen bakom serien Basses bästa, och han tycker att det borde finnas mera färg i stan.

Sebastian Nyberg skrev ett inlägg om saken i en Helsingforsgrupp på Facebook och fick mycket respons. Många tyckte som han - att Helsingforsborna skulle må bra av lite gladare färger på husfasaderna, med tanke på våra gråa vintrar.

- Himlen är grå, husen är grå och marken är mörkbrun och blöt. Lite färger skulle säkert göra oss gott.

Om man bara ser grått och brunt i olika nyanser blir man själv också lite dyster till sinnes, tycker han.

Det är särskilt byggnaderna i absoluta centrum av stan som han tycker att borde piffas upp.

Narinkens torg
Bildtext Kampens köpcentrum.
Bild: Yle / Cecilia Heikel

- Till exempel Kampens köpcentrum har mycket glas och grått och mörkgrå metall. Det är många nya hus som har de här samma metallkarmarna i samma mörkgråa färg. Det ser väldigt dystert ut.

Pastellfärger är sköna

Jugendhus tittar man gärna på, tycker Nyberg.

- Äldre hus med pastellfärger fungerar bra. Det är inte för intensivt. Gult, grönt, rosa, ljusblått... Det blir lite trevligare att titta på.

Jugendhus
Bildtext Jugendhus vid bangatan i Kampen
Bild: Fred Wilén

Det är alltså inte det sydeuropeiskt knallblåa som Nyberg efterlyser. Fast inte tycker han att det skulle vara helt fel att testa det heller.

- Om man kan bygga tusen mörkgråa hus kanske man kan pröva på att bygga ett par knallblåa.

Experten talar

- Jag tycker inte att Helsingfors är grått!

Det säger Marjatta Uusitalo, som är stadsbildsarkitekt vid Helsingfors stads byggnadskontor. Som exempel nämner hon Lill-Hoplax, Busholmen och Fiskehamnen.

- Husen i Fiskehamnen och Busholmen är byggda av tegel, men de har plattor som är färggranna. En del tycker att det till och med är för mycket färg på Busholmen, och att alla hus är olika!

I bostadsområden som är byggda på femtiotalet och fasaderna ofta går i olika nyanser av beige, grått och brunt är färgerna sympatiska, tycker Uusitalo.

- De passar bra i det nordiska ljuset. I centrum har vi sen det vita Helsingfors och Engels gula hus.

Bildtext Olika nyanser av brunt och grått vid Tölötorg.
Bild: YLE/Fred Wilén

Tycker hon att Sebastian Nyberg talar i nattmössan när han tycker att stan är grå? Nej, inte är det så heller, tycker Marjatta Uusitalo.

- Det gråa kom i början av sjuttiotalet. Då byggde man i tvättbetong, och det går inte att måla alls.

Statliga verk i Havshagen i Helsingfors.
Bildtext Havshagen - en studie i grått.
Bild: Yle / Antti Lempiäinen

Uusitalo berättar att många husfasader i tvättbetong börjar vara i ganska dåligt skick. Om man ändå ska göra en fasadrenovering är det möjligt att pigga upp fasaden lite.

- Många har bytt ut betongen till tegel eller något annat. Det går att byta utseende på huset om man ändå måste reparera.

Ett husbolag som planerar en fasadrenovering kan ändå inte välja vilken färg som helst. Ett brunt femtiotalshus i Kottby kan inte plötsligt målas knallgult.

- Om det finns mycket sådana färger i det området - varför inte? Men färgen måste passa ihop med resten av byggnaderna i området. Det finns hus från olika tidsperioder i Helsingfors, och färgen måste passa den tidsepoken.

Diskussion om artikeln