Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jobbiga tider för bönderna - många behöver skuldsanering eller terapi

Från 2017
Uppdaterad 27.02.2017 14:31.
Havre växer på åker, ax i närbild.
Bild: Yle/Andy Ödman

Många bönder har det jobbigare nu än under lågkonjunkturen på 90-talet, visar ett projekt som Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA startade i början av året.

Syftet med projektet är att hjälpa jordbrukare som har råkat i svårigheter. Under de första sex veckorna har mer än hundra lantbruksföretagare fått avgiftsfri samtalshjälp för att de ska orka med arbetet, må bra och klara ekonomin. Det handlar om både skuldrådgivning och terapi.

Efter traktormarscherna i våras beviljade regeringen bönderna 50 miljoner i krisstöd men det här räcker inte säger de ansvariga för LPA:s projekt Ta hand om bonden. På många gårdar har de ekonomiska svårigheterna hopat sig under en längre tid.

Behovet av hjälp överraskade

Pirjo Ristola som leder projektet säger att behovet av psykisk hjälp kom som en överraskning.

- Vid besök på gårdarna påträffades lantbrukare som genast ordinerades terapi. Många hade redan en längre tid lidit av sömnbrist och utmattning. Det kunde finnas en hög oöppnade räkningar, lånen var inte amorterade och parförhållandet i kris, beskriver Ristola.

- Man har för mycket jobb och orkar inte ta itu med någonting.

Värre än på 90-talet

Proagrias ekonomiska rådgivare i Mellersta Österbotten Juha Nivala säger att situationen på många håll är värre än under den ekonomiska depressionen på 90-talet.

- På 90-talet skuldsatte man sig på grund av överstora investeringar och alltför stora lån, men nu är orsaken till problemen dålig lönsamhet, säger Nivala.

Arbetet har förändrats radikalt under senare tid, berättar Nivala. I fjol fick bara 20 procent av hans arbetstid åt till ärenden som gällde generationsväxlingar och hela 80 procent till ärenden som gällde skuldsanering.

Minskad lönsamhet

Vid Naturresursinstitutet, Luke, bekräftar man att lönsamheten har sjunkit.

Ekogrisarna Päivänvalo och Yökaste på Farmari 2013 i Seinäjoki
Bildtext Speciellt gårdar med djur har det knepigt, säger man vid Luke.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

- Gårdarnas lönsamhet har minskat redan fem år i följd, Speciellt gårdar med djur har det knepigt, säger forskaren Jukka Tauriainen vid Luke. Och i producentpriserna syns ingen uppgång.

Eftersom gårdarna är färre har också skyddsnätet för lantbrukarna minskat. Under de senaste 20 åren har antalet gårdar nästan halverats. Av omkring 100 000 gårdar finns det nu 50 000 kvar. Samtidigt har gårdarnas storlek, investeringar och de ekonomiska riskerna ökat.

- Då antalet gårdar minskar blir bönderna allt mera ensamma, säger Pirjo Ristola.

Hon rekommenderar att man skapar egna skyddsnät.

- Det lönar sig att upprätthålla kontakten med andra bönder, gå med i föreningar och skaffa hobbyer. Och ansluta sig till företagshälsovården, tillägger Ristola.

Yle uutiset/Iina Kluukeri