Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Vi måste få tillbaka tron på att Finland är ett bra lag”

Från 2017
Uppdaterad 01.03.2017 09:15.
Programmet är inte längre tillgängligt

Nya tränartrion Markku Kanerva, Jonatan Johansson och Simo Valakari vill ändra på kursen för fotbollslandslaget. Finland skall nå resultat genom att våga spela modigt – men ändå klokt.

För herrlandslaget i fotboll var 2016 ett dystert år utan en enda seger. En poäng på de fyra första VM-kvalmatcherna under hösten satte punkt för Hans Backes karriär som chefstränare. När Backes assisterande tränare Markku ”Rive” Kanerva fick förtroendet som ny chefstränare för Finlands A-landslag i fotboll, så valde han en tränarstab vars samtliga medlemmer hörde till den så kallade gyllene generationen inom finländsk fotboll.

Jonatan Johansson 41 år, Simo Valakari 43 år och målvaktstränaren Antti Niemi 44 år tog sina första steg inom toppfotbollen i det skedet som snart 53-åriga Kanerva började se slutet på sin spelarkarriär.

Niemi och Kanerva hann till och med spela tre år samtidigt i landslaget – med Niemi som sisa lås och ”Rive” som centerback tillsammans med Sami Hyypiä.

Med andra ord är det en målvakt, en back, en mittfältare och en anfallare som leder Finland mot en förhoppningsvis ljusare fotbollsframtid. Att den nya tränarstabens spelarpositioner rimmar så här fullständigt med varandra är enligt Kanerva ändå ett totalt sammanträffande.

Erfarenheterna med ”Tintti” Johansson som assisterande coach under hösten 2015 då Kanerva hoppade in som tillfällig chefstränare och Simo Valakaris imponerande framfart som coach i fotbollsligan var det som vägde tyngst när Kanerva bad duon till sitt team. Båda två har starka känsloband till landslaget och tackade ja direkt.

”Vi kan inte göra som Tyskland, Spanien, Italien eller Belgien”

När Kanerva och Johansson blir tillfrågade om Finland skall ha en spelmässig identitet och ett spelsystem som lever vidare oberoende av tränare – ett ständigt och högljutt diskussionsämne i fotbollskretsarna – så är det helt klart någonting de funderat mycket och grundligt på.

Chefstränaren Kanerva är tydlig med att vi i Finland inte kan utgå från ett alltför strikt spelsystem till vilket man kan välja passliga toppspelare från ett talangöverflöd – vilket är fallet till exempel i Spanien eller Tyskland.

Finlands coach måste utgå ifrån att välja våra bästa fotbollsspelare och sedan spela med ett system som passar de här spelarna.

Jonatan Johansson tillägger att en spelare i landslaget antagligen presterar som bäst om han får spela ungefär i samma roll och på samma sätt som i sitt klubblag. Det går inte att överdriva hur viktigt det är för landslaget att ha spelare som får stort ansvar i toppklubbar. Något som är väldigt svårt att påverka.

Kanerva vill ändå att det skall finnas vissa principer gällande effektivitet och viljan att samarbeta som en tät grupp över hela planen som skall vara djupt inrotade i den finländska landslagsspelarens undermedvetande.

”Vi måste våga mera men ändå vara kloka”

Under Backes år som chefstränare fick han och landslaget mycket kritik för att Finland inte försökte spela ett eget spel med bollen, utan fokuserade på ett organiserat försvarsspel. Bland annat den omtalade spelmodellen med tre mittbackar och två ytterbackar var ett resultat av det här.

Att ett kompakt försvarsspel alltid kommer att vara livsviktigt om Finland skall kunna konkurrera sticker inte heller Kanerva under stol med. Han vill ändå att landslaget skall vara betydligt modigare och aggressivare framåt.

Spelomställningarna och automatiserade alternativ för effektiva anfall när Finland vinner boll är nyckeln till att leverera offensivt.

Sportmagasinet: Markku Kanerva: När vi får bollen här... - Spela upp på Arenan

”Det viktigaste är att få resultat”

Finland har sex matcher kvar i VM-kvalet för slutspelet 2018. Loppet är kört gällande avancemang redan då det nya tränarteamet tar över, men ändå är de återstående matcherna i gruppen ytterst viktiga.

Det är fråga om tävlingsmatcher mot toppade landslag som kämpar om att ta sig till VM. Inget kan förbereda Finlands landslag bättre för framtiden än sådana matcher. Det gäller att ta ut allt från drabbningarna mot starka lag som Turkiet, Island, Ukraina och Kroatien.

För Kanerva som chefstränare gäller det att visa att han kan få Finland att vinna och ta poäng mot sådana lag. Det är fråga om trovärdighet, framtidstro och stolthet – att Finlands fotbollslandslag är bra.

Jonatan Johansson nätade som spelare 22 gånger i landslagsdressen. De flesta av målen kom som ett resultat av ett starkt lagspel där spelare som Joonas Kolkka, Teemu Tainio, Mikael Forssell och Jari Litmanen gav allt för att skapa någonting tillsammans. Det vill ”Tintti” se igen av en ny generation blåvita landslagsspelare.

Markku Kanerva och Jonatan Johansson i Sportmagasinet kl. 21.00 tisdagen 28.2.2017. Yle Fem och Arenan.

Diskussion om artikeln