Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tiotusentals finländare krävs på pengar för olaglig fildelning

Från 2017
Uppdaterad 28.02.2017 10:35.
Upphovsrättsbrev från advokatbyrån Hedman Partners.
Bildtext Här är brevet som Johan nyligen fick. Det är anonymiserat, för han är rädd för att advokatbyrån inte gillar att han uttalar sig offentligt.

Antalet misstänkta fildelare som får kravbrev av upphovsrättsinnehavare har ökat kraftigt - till tiotusentals personer i fjol. Också sådana som misstänks ha fildelat bara en enda gång har drabbats.

Johan sägs ha laddat ned och spridit ett avsnitt av tv-serien Black sails för ett drygt år sedan, och krävs på 500 euro.

– Jag är oskyldig till det eftersom jag har aldrig laddat ned något sådant som det står i brevet. Jag har aldrig hört om serien som står på brevet. Jag har aldrig sett ett enda avsnitt före jag såg brevet.

Johan, som vill vara anonym och egentligen heter något annat, påpekar att fildelningen påstås ha skett via internetuppkopplingen i hans studentlägenhet.

Han menar att många personer i samma husbolag kan ha haft tillgång till hans trådlösa nätverk, eftersom det åtminstone tillfälligt saknade lösenord.

Det enda bevismaterialet som nämns i upphovsrättsbreven är en eller flera IP-adresser, som identifierar vilken uppkoppling som har fildelat. Och det räcker inte för att bevisa att det faktiskt är den som äger abonnemanget som har gjort det.

Om du har fått ett upphovsrättsbrev, får du också i dagens läge kontrollera med din operatör att den eller de IP-adresser som förekommer i brevet är korrekta. Alltså att de faktiskt har använts av just din anslutning.

Kommunikationsverket och dataombudsmannen skickade nya direktiv om den här saken så sent som för några veckor sedan. Till exempel de som har Elisas bredband kan använda det här webbformuläret för att göra kollen.

Jag tror inte att lagstiftarna förstod att lagen skulle kunna användas så här.

― Herkko Hietanen, jurist, Turre legal

Juristen Herkko Hietanen på juristbyrån Turre legal är kritisk till att lagen låter upphovsrättsinnehavare få kontaktuppgifter till enskilda privatpersoner, endast utgående från IP-adresser.

Det krävs ett domslut av Marknadsdomstolen innan operatörerna lämnar ut kontaktuppgifterna, men det är i praktiken inget problem för filmbolagen. Domstolen säger sällan nej; ens till långa listor med IP-adresser.

– Jag tror inte att lagstiftarna förstod att lagen skulle kunna användas så här, när de stiftade lagen, säger Hietanen.

Johan tycker att det är alldeles för lätta pengar för upphovsrättsinnehavarna att skicka ut “hotande brev”.

– Det här är lätta pengar. Det är bara att få en lista på personer via operatören, skicka brev och vänta på klirr i kassan. Det är en totalt oacceptabel verksamhet på alla sätt och vis. Framför allt när breven skickas till oskyldiga, så är det ju sjukt.

Black Sails
Bild: Starz

Dyrt att gå till rätten

Många väljer att betala den summa som står i kravbrevet, för att undvika rättegång, och ännu större kostnader. Samtidigt väntas mycket få fall gå ända till rätten.

Under de senaste åren har färre än 20 upphovsrättstvister gjort det, och de allra flesta av fallen ledde till förlikning, så att parterna valde att komma överens sinsemellan. I bara två fall har det blivit huvudförhandling, så att domstolen avgjorde tvisten.

– Det är så arbetsdrygt för upphovsrättsinnehavarna att ta många fall till rättegång, att de helt enkelt inte kan göra det. Och det är svårt att veta på förhand om det finns tillräckligt med bevis för fällande dom, säger Hietanen.

DNA, Elisa och Sonera lämnade i fjol ut cirka 100 000 IP-adresser till upphovsrättsinnehavare.

Att vilken misstänkt fildelare som helst kan få kravbrev är alltså en ny trend. Tidigare var det främst de som spred mycket upphovsskyddat innehåll som kunde råka illa ut.

– Det här är inte bara ett finländskt fenomen utan det är internationellt. Finländska advokatbyråer och juristbyråer är med i en internationell business som mer eller mindre går ut på att hota privatpersoner som misstänks ha gjort sig skyldiga till upphovsrättsbrott, menar Hietanen.

Enligt branschorganisationen Ficom lämnade de tre stora teleoperatörerna DNA, Elisa och Sonera i fjol ut cirka 100 000 IP-adresser till upphovsrättsinnehavare. Det är en stor ökning jämfört med året innan.

nätverkskablar
Bild: EPA/OLIVER BERG

En operatör vill begränsa utlämnandet

DNA sparar IP-adresser i nio månader och filmbolagen har kunnat få IP-adresser från operatörer, efter domslut vid Marknadsdomstolen.

Men DNA anser att teleoperatören bara har en skyldighet att ge ut IP-adresser som är mellan noll och sex månader gamla, och att det endast är myndigheter som ska ha rätt till IP-adresser som är äldre än sex månader.

– Vi anser att när vi sparar uppgifter endast för myndighetsbruk och för utredning av grova brott, så har vi inte rätt att ge ut dem till någon annan aktör, säger Vesa Vuoti, förvaltningsdirektör på DNA.

DNA tolkar med andra ord lagen om elektronisk kommunikation, eller Informationssamhällsbalken, annorlunda än Marknadsdomstolen. Högsta domstolen meddelade förra veckan att de kommer att ta upp fallet - en dom väntas komma senast om ett drygt år.

HD-domen kan alltså komma att förändra rättspraxis så att IP-adresser som till exempel är äldre än sex månader gamla inte kan användas i samband med tvisteärenden som gäller illegal fildelning.

Nedladdning och uppladdning via Bittorrent.
Bildtext Nedladdning och uppladdning via fildelningsklienten Bittorrent.
Bild: mUAr cHEe / flickr.com

Misstänkt fildelare i Åbo väntar fortfarande

“Per” i Åbo fick ett kravbrev från advokatbyrån Hedman Partners i vilket han uppmanades betala 1 200 euro för att olagligt ha delat en tv-serie. Yle Åboland berättade om fallet i fjol.

– Jag har varit i kontakt med advokatfirman, och förklarat att jag aldrig fildelat, berättar Per. Men firman sade att de för saken vidare till domstol.

Ännu har ingenting hänt. Det har nu gått ett halvår sedan han fick kravbrevet, och han vet fortfarande inte varför han misstänks.

– Jag blev lite förundrad när jag fick brevet, säger Per. Och jag vet inte vilka bevis jag borde ha för att visa att jag är oskyldig.

Marknadsdomstolen har gett två helt olika utslag

Det behöver inte finnas vattentäta bevis för att någon ska kunna dömas eller frias för olaglig fildelning, eftersom det handlar om tvisteärenden, och inte brottsärenden. Domstolen måste helt enkelt ta ställning till vilken parts redogörelse som är mer trovärdig.

I somras dömdes en man för att genom Bittorrent-nätverk ha delat tio avsnitt av tv-serien Black sails samt filmen A walk among the tombstones. Han måste betala drygt 32 000 euro i ersättningar och rättegångskostnader för illegal delning av filer. På ett diskussionsforum på nätet medgav han själv att han var skyldig, vilket fick avgörande betydelse för domen.

Diskussionsforum
Bild: Lehtikuva

Och för tre veckor sedan frikändes en annan man som misstänktes för att ha delat tre avsnitt av tv-serien Black sails samt filmen A walk among the tombstones.

Domstolen ansåg det bevisat att tv-serien och filmerna hade delats från mannens dator, men mannen påpekade att hans trådlösa nätverk hade varit öppet och att vem som helst som bodde i närområdet därför kunde ha använt nätverket.

En dataexpert som mannen hade anlitat kunde visa att det inte fanns några spår av att något fildelningsprogram skulle ha använts på datorn. Det gick alltså inte att bevisa att mannen som ägde datorn också var skyldig till fildelningen.

Det gick inte heller att efteråt bevisa att nätverket varit stängt. Därför frikändes han, och motparten måste betala hans expert- och rättegångskostnader på drygt 28 000 euro.

Domen innebär ändå inte att filmbolaget och advokatbyråerna nu skulle sluta sända kravbrev.

– Nej, absolut inte, säger advokat Joni Hatanmaa från advokatföretaget Hedman Partners. Upphovsrätten gäller fortfarande, och vi fortsätter att kräva ersättningar av dem som illegalt delar filer.

Trådlöst nätverk invid fönstret.
Bildtext Ett trådlöst nätverk invid ett fönster.
Bild: Clive Darra / flickr.com

Privatdetektiver kollar om nätverken är öppna

Advokatbyrån har därför dels skaffat tillgång till all datatrafik till personer man misstänker, dels anlitar man privatdetektiver som kontrollerar om personen har ett öppet trådlöst nätverk.

– Vi anser att privatdetektiverna har behövts, eftersom många påstår att de har öppna nätverk, säger Hatanmaa, men efter domen måste vi se om vi fortsätter med samma metod.

Men om man hävdar att man är oskyldig. Måste man faktiskt anlita dyra dataexperter och advokater för att bevisa att man är oskyldig?

– Våra erbjudanden om förlikning börjar vid 500 euro, beroende på vilka filmer eller tv-serier som har delats, och oftast vet nog den som får brevet om han delat något eller inte, säger Hatanmaa.

Svårt att bevisa - och färre som fildelar

Men enligt Marknadsdomstolen måste advokatbyrån nu alltså ännu noggrannare kunna visa att det är just ägaren till datorn som illegalt har delat filer och ingen annan.

– Sådana här brott mot upphovsrätten är mycket svåra att bevisa. Det poängterade också domstolen i sitt utslag, säger Hatanmaa. Om det skulle vara fråga om enstaka fall skulle det knappast löna sig att reagera. Men det förekommer tiotals, hundratals, ja tusentals fall varje vecka och månad. Då måste man kunna göra det.

Enligt Hatanmaa har situationen för upphovsrättsinnehavarna ändå förbättrats i Finland sedan man för två år sedan mer på allvar började skicka ut kravbrev.

Minskande fildelning?

Enligt antipiratföretaget Tecxipio var den illegala fildelningen i Finland i fjol 26 procent lägre än året innan, medan nedgången i Europa i allmänhet bara var tre procent.

Det är ändå svårt att avgöra hur pålitliga de här siffrorna är eftersom Texcipio kan ha ett intresse av att visa på en minskande trend. De förser nämligen upphovsrättsinnehavare med IP-adresser till misstänkta fildelare.

– Statistiken visar att övervakningen att upphovsrätterna lönar sig, menar advokat Joni Hatanmaa från advokatföretaget Hedman Partners.

Johan är för sin del övertygad om att den påstådda nedgången handlar om att laglig streamning överlag har blivit mycket vanligare, och att många därför naturligt har slutat fildela.

Diskussion om artikeln