Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terroristgruppen Abu Sayyaf halshögg tysk gisslan

Från 2017
Uppdaterad 27.02.2017 14:28.
Den filippinska rikspolischefen general Ronald Dela Rosa har bekräftat att Jürgen Kantner halshöggs av Abu Sayyaf
Bildtext Den filippinska rikspolischefen general Ronald Dela Rosa bekräftar att Jürgen Kantner halshöggs av Abu Sayyaf
Bild: EPA/MARK R. CRISTINO

Den filippinska terroristgrupppen Abu Sayyaf säger sig ha halshuggit sin tyska gisslan, den 70-årige seglaren Jürgen Kantner.

Abu Sayyaf har lagt ut en video där man ser hur en jihadist dödar Kantner med en stor kniv.

Tidsfristen för betalningen av en lösensumma på drygt 600 000 euro löpte ut på söndagen och filippinska myndigheter bekräftar uppgifterna om mordet.

- Vi sörjer samtidigt som vi kraftigt fördömer den barbariska halshuggningen av ytterligare ett kidnappningsoffer, säger regeringssändebudet Jesus Dureza.

Vill hitta kidnappade

- Många olika grenar i Filippinerna, inklusive armén försökte in i det sista rädda hans liv. Vi gjorde alla värt bästa, men det hjälpte inte beklagar Dureza.

Utrikesminister Perfecto Yasay säger att det är möjligt att Kantner mördades eftersom han led av allvarlig sjukdom

Yasay säger att Filippinerna hoppas på tekniskt bistånd av sina allierade för att kunna lokalisera var resten av kidnappade hålls fängslade.

Den filippinska polisen och armén har satt upp vägspärrar på öarna Jolo och Basilan där Abu Sayyaf är mest aktiv
Bildtext Den filippinska polisen och armén har satt upp vägspärrar på öarna Jolo och Basilan där Abu Sayyaf är mest aktiv
Bild: EPA/BEN HAJAN

Gisslan för andra gången

Kantner togs som gisslan på sin segelbåt i fjol i södra Filippinerna, medan hans kvinnliga vän Sabine Merz dödades i skottlossning.

Kantners båt hittades i höstas drivande med Merz kropp ombord.

Paret hade tidigare kidnappats i Somalia år 2009, men de frigavs efter knappt två månader efter att en lösensumma hade betalats till kidnapparna.

Minst 26 kidnappade

Abu Sayyaf som har svurit trohet åt terroristgruppen IS, har tagit ett okänt antal utlänningar och kristna som gisslan under årens gång.

Många av dem har dödats medan andra har frigetts efter att lösensumman har betalats. I fjol dödades två kidnappade kanadensare.

För närvarande hålls minst 19 utlänningar och sju kristna filippinier som gisslan på öarna Jolo och Basilan där Abu Sayyaf är mest aktiv.

13 av de kidnappade utlänningarna kommer från Vietnam, två från Indonesien, två från Malaysia och en var från Nederländerna och Japan.

Diskussion om artikeln