Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

ESC i Kiev börjar ta form - men ännu är mycket osäkert

Från 2017
Uppdaterad 27.02.2017 16:18.
Tre män i kavajer framför ljus bakgrund
Bildtext Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk och Timur Miroshnychenko är programledare för årets Eurovision Song Contest.
Bild: UA:PBC SERGE ILLIN

Inte ens sjuttio dagar återstår till det officiella startskottet för Eurovision Song Contest 2017 i Kiev, Ukraina. Då är det dags för artister från 43 deltagarländer att skrida fram längs med röda mattan till välkomstmottagningen i Sofiakatedralen.

Men innan den röda mattan kan rullas ut återstår en mängd oklarheter som arrangörerna kommer att vara tvungna att ta ställning till.

Jamala på presskonferens efter att hon vunnit Eurovisionen 2016.
Bildtext Fjolårsvinnaren Jamala bedyrade efter segern att Ukraina skulle ordna alla tiders Eurovision våren 2017.
Bild: EBU / Anna Velikova

Vem ska vara programledare?

Ja, den saken är i alla fall biff! I dag meddelade det ukrainska tv-bolaget UA:PBC att det prestigefyllda uppdraget denna gång innehas av tre män, närmare bestämt Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk och Timur Miroshnychenko. Alla tre har en diger erfarenhet av tv och underhållning och är välkända nöjesprofiler i hemlandet. Att valet föll på just tre män är intressant, det är faktiskt första gången i Eurovisionens historia som vi får se denna programledarsammansättning. Däremot fick vi ju se tre kvinnor tackla samma uppdrag i Wien 2015.

Hur blev det med biljetter till fansen?

Då de första biljetterna till tävlingarna och repetitionerna släpptes hette det att inga specialbiljetter skulle säljas till fans detta år. Tidigare år har medlemmar i den internationella fanklubben OGAE haft möjlighet att köpa speciella biljettpaket och därmed haft en viss förtur till de mest eftertraktade biljetterna. Fansens närvaro ligger också i arrangörernas intresse, för det blir helt enkelt en bättre och roligare tv-show om eurovisionsarenan är fylld av ivriga, uppklädda och flaggviftande eurovisionsfans. Här fick arrangörerna ändra på sin ursprungsplan och biljetter har nu kunnat säljas via OGAE.

Men har inte nästan alla ansvariga avgått? Hinner Ukraina få till det?

För två veckor sedan meddelade hela 21 av de mest centrala personerna som arbetat med tävlingen att de avgår. Man hänvisade till oegentligheter inom personalpolitiken på tv-bolaget, samtidigt som rykten spreds att att förberedelserna inför det enorma evenemanget mer eller mindre stampat på stället sedan december.

EBU, som ansvarar för evenemanget tillsammans med värdlandets tv-bolag, uppmande UA:PBC att å det snaraste hitta en lösning på de problem som de ansvariga medarbetarnas avgång innebar.

christer björkman, melodifestivalen
Bildtext Christer Björkman. Kungen av Eurovisionen.
Bild: CC-BY-SA-3.0, Author: Albin Olsson, https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Abbedabb

Tv-bolaget var snabba med att få fram till exempel en ersättande kommersiell producent och säkerhetsansvarig, båda med färsk erfarenhet av EM i fotboll som ordnades i Ukraina 2012.

Förra veckan kallade man också in en person som vet hur man ordnar Eurovision Song Contest. Svenska Christer Björkman, som hade en central roll inom ESC i Malmö 2013 och Stockholm 2016 och är mannen bakom den moderna Melodifestivalen, kommer att vara tävlingsproducent i Kiev. Björkmans updrag kommer att vara att arbeta med de 43 bidragen och se till att de verkligen är till sin fördel på scenen.

Både Björkrman och EBU understryker att det inte ska ses som någon sorts prestigeförlust att ta in internationell hjälp i ett sammanhang som detta, och att Eurovisionen varje år är en produktion som förverkligas med bland annat tyska, svenska och danska krafter.

Vem tävlar förutom Finlands Norma John?

Eurovisionsvåren är inne i ett intensivt skede. Varje vecka utser en handfull länder sina representanter för tävlingen. Bland de senaste att göra detta är värdlandet självt, som beslöt att rockgruppen O.Torvald ska representera Ukraina med sin dystopiska scenshow med slagfälts- och bombtema.

Män med gitarrer
Bildtext Rockgruppen O.Torvald representerar värdlandet i årets Eurovision
Bild: European Pressphoto Agency EPA

I detta nu är ungefär hälften av bidragen klara för årets tävling. Bland annat Estland, Rumänien och Portugal utser sina vinnare på veckoslutet, medan Norge, Sverige, Island och Litauen alla har bokat in sina nationella finaler till den 11 mars. I flera länder ordnas ingen uttagning, utan tv-bolagen väljer representanten internt. Under den närmaste veckan kommer bland annat Cyperns, Nederländernas och Australiens bidrag att offentliggöras.

Vill du hänga med i alla krumbukter kring årets Eurovision Song Contest kan du lyssna på De Eurovisas podcast. Nytt avsnitt varje måndag på Yle Arenan, iTunes och Soundcloud.

De Eurovisa podcast

Spela upp

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln