Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stort intresse för Fastlaskiainen 2017

Från 2017
Uppdaterad 27.02.2017 16:27.
KK hade de bästa effekterna. Lätt.
Bildtext 2014 tog Kemistklubben vid Åbo Akademi hem den prestigefyllda kampen mellan ämnesföreningarna vid studentkårerna i Åbo.
Bild: Meaningless Productions

På fastlagstisdagen är det återigen dags för Studentkårernas traditionella jippo Fastlaskiainen i Vårdbergsparken i Åbo. Yle Åboland inleder uppsnacket inför Fastlaskiainen 2017 med direktsänd radio på tisdag förmiddag klockan 11:30 i Yle Vega Åboland.

Fastlaskiainen 2017 ordnas av Åbo Akademis studentkår (ÅAS), Studentföreningen vid Åbo universitet (TYY), Studentföreningen vid Åbo Yrkeshögskola (TUO) samt Novium, Studerandekåren vid Yrkeshögskolan Novia.

Till evenemanget hör pulkor konstruerade av studenterna själva, halarklädda våghalsar som susar nerför backen och olika organisationer som bjuder på saft och fastlagsbullor. I år kommer studenterna dessutom få gratis ärtsoppa, då Stiftelsen för Åbo Akademi inleder sitt 100-årsjubileum med att bjuda studenterna på 800 portioner ärtsoppa.

I fjol vann Brahe Djäknar och året innan var det Datateknologerna vid Åbo Akademi som tog hem den här prestigefyllda kampen mellan ämnesföreningarna vid studentkårerna i Åbo. Det som avgör den traditionella pulkatävlingen är graden av kreativitet, både då det gäller farkoster och klädsel.

I skrivande stund har 28 tävlande föreningar anmält sig till årets tävling och pulktävlingen mellan Åbos högskolestudenter förväntas locka hundratals studenter till Vårdberget.

Det både ryker och pyser ur Quantums pulka.
Bildtext ÅA:s Quantum under Fastlaskiainen 2014.
Bild: Meaningless Productions

Yle Åboland bevakar tävlingen på plats

Vi inleder uppsnacket inför Fastlaskiainen 2017 på tisdag förmiddag klockan 11:30 i Yle Vega Åboland, då vi via direktsänd radio från Vårdberget diskuterar allt från väderförutsättningarna inför tävlingen till vilka föreningar som ses som favoriter.

- Fastlagstisdagen infaller väldigt sent i år. I år blir det troligtvis frågan om att förse pulkorna med hjul, vilket i sig är en utmaning, men som brukar leda till ännu intressantare lösningar, säger Fastlaskiainens producent Lauri Liljenbäck.

Du kan följa tävlingen via Yle Åbolands sociala medier och efteråt publicerar vi sedan videoklipp med höjdpunkterna från evenemanget på vår webbsida.

fastlaskiainen i åbo 2015
Bildtext Datateknologerna vid Åbo Akademi vann tävlingen 2015.
Bild: Yle / Nina Bergman

Stiftelsen för Åbo Akademi bjuder på ärtsoppa

Stiftelsen för Åbo Akademi, som har sitt säte i Observatoriet på Vårdberget i Åbo, inleder sitt jubileumsår på sin egen bakgård genom att servera gratis ärtsoppa under Fastlaskiainen 2017.

Förutom ärtsoppa för 800 personer delar SÅA:s personal även ut 100-årsjubileets tygmärke ut till de hundra första på Vårdberget. Jippot ordnas i samarbete med Kårkafeerna.

- Studenterna känner inte riktigt till vad vi sysslar med, och det vill vi gärna ändra på. I fortsättningen kommer vi att synas och höras mer också bland studenter, säger intendent Ulrika Grägg.

På evenemangets Facebooksida hittar du det senaste kring Fastlaskiainen 2017.

Tidtabell tisdag 28 februari
11:30 Yle Vega Åboland bjuder på uppsnack genom direktsänd radio från Vårdberget
13:00 Startskottet är en tävling mellan de arrangerande kårerna
13:45 Pulktävlingen börjar
15:15 Prisutdelning
15:30 After-pulka på Kåren

Väderprognos för landets västra del:
I kväll på många håll snöfall eller blötsnö, senare även regn som kan vara underkylt regn. Temperaturen är i kväll 0 till -6 grader och på tisdag på dagen 0 till +4 grader. Tilltagande sydlig vind.

Brahe Djäknar. Fastlaskiainen i Åbo 2016.
Bildtext Brahe Djäknar firar segern 2016 i regnet i Vårdbergsparken i Åbo.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Diskussion om artikeln