Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hälsoskyddet i Borgå vill börja granska fastigheter regelbundet

Från 2017
Ventilationsrör
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Hälsoskyddet resurser används i dag till största delen för att reda ut fall där det finns misstankar om dålig inomhusluft. Granskningar av skolor och daghem kommer i andra hand.

Det här gjorde att hälsoskyddet inte reagerade på att ventilationskanaler i Borgåskolor och daghem hade blivit oputsade.

Räddningsverket i Östra Nyland reagerade inte heller på att ventilationskanaler hade blivit oputsade.

Räddningsväsendet gör en brandsäkerhetsgranskning i skolor och daghem en gång om året. Då granskar brandinspektören också att ventilationskanalerna är putsade.

Brandinspektören litade på Borgå

I samband med brandsynen frågar brandinspektören fastighetsägaren när ventilationskanalerna senast är putsade och litar på det som fastighetsägaren säger och de dokument personen visar upp.

- En brandsyn går inte ut på att vi skulle börja skruva upp ventilationskanalerna och titta in i dem med speglar eller liknande, säger brandinspektör Göran Forsell.

Brandinspektörerna litade på att Borgå stad putsade ventilationskanalerna i enlighet med den plan som räddningsverket hade fått.

- Staden har haft ett program där den i tabellformat har visat oss att skolor och daghem rengörs enligt programmet och då litar vi ganska mycket på vad de anställda säger.

Forsell påpekar att systemet fungerade bra i många år.

- Mitt i allt när det slutar fungera så reagerar vi kanske inte tillräckligt snabbt på det.

Brandinspektören påpekar att långt innan ett ventilationssystem är så dammigt och smutsigt att det blir brandfarligt har personer som har vistats i lokalerna reagerat på dålig inomhusluft.

Hälsoskyddet kontaktas vid problem

Hälsoskyddet kontaktas då det misstänks att det finns problem med inomhusluften i en fastighet. Hälsoskyddet i östra Nyland har flera fall på gång som det undersöker som bäst.

Bland de fall som hälsoskyddet är inkopplat i finns misstankar om dålig inomhusluft i Hindhår bildningscentrum.

Hälsoskyddets chef Tiina Tiainen säger att hälsoskyddet i dag inte har resurser att utföra regelbundna granskningar i skolor och daghem, men att det finns planer på att börja med granskningar i år.

- Vi har planer på omfattande granskningar vart tredje år tillsammans med brandskyddet och arbetarskyddet, säger Tiainen.

Hon säger att det finns några sådana granskningar inplanerade i Östnyland ännu i år.

Diskussion om artikeln