Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Petra-Maria Haglund är beväpnad med ättika och munskydd

Från 2017
Uppdaterad 27.02.2017 19:49.
Petra-Maria Haglund
Bildtext Petra-Maria Haglund försöker se positivt på livet trots att hon inte har samma utgångsläge som många andra.
Bild: Yle/Stefan Härus

Borgåbon Petra-Maria Haglund har varit utsatt för mögelsporer i tjugo år. Hennes vardag är därför inte helt enkel.

Idag reagerar hennes kropp med ögonblicklig verkan så snart hon kommer in i ett hus eller ett rum där inneluften är dålig. Rösten blir hes och nästan försvinner inom loppet av bara några sekunder.

- Rösten säger mig allt. Den låter helt normal i rum med frisk och ren luft, men så snart jag kommer till en plats som är angripen av mögelsvampsporer, blir rösten hes, berättar Haglund.

Inte nog med det. Mögelsporerna sätter sig inte bara i luftrören vid inandning utan sätter sig också på Haglunds kläder, hår och hy vilket gör att hon måste duscha och tvätta kläderna i ättika.

Petra-Maria Haglund
Bild: Yle/Stefan Härus

Också preventivt

Behandling efteråt är en sak, men det krävs också en del preventiva åtgärder. Under sensommar och höst går hon alltid med munskydd och bär alltid med sig en sprayflaska med ättika, för mögelsporerna finns också ute i det fria.

- Det bildas mögel redan i juli. Då uppkommer bland annat mögelarter som cladosporium, penselmögel (penicillium) och borstmögel (aspergillus), förklarar Haglund.

Hur går det då att handla och arbeta och besöka olika platser när så många hus och fastigheter idag har dålig inneluft?

- Jag jobbade i tjugo år i en fastighet i Borgå med dålig inneluft och efter det började jag få symtom. Under sju år har jag nu arbetat i ett hus med frisk inneluft och jag är jättelycklig över att få göra det, säger Haglund.

Varför reagerar då vissa för mögelsporer medan andra inte får några symtom överhuvudtaget?

- Undersökningar har ju visat att problemet kan härledas till generna, men också en längre tids utsatthet för mögelsporer eller dålig inneluft kan påverka hälsan, säger Haglund.

Det att Haglund har ett speciellt besvärligt utgångsläge kan enligt henne själv bero på allt detta.

- Det kan ju tänkas att redan mitt barndomshem hade dålig inneluft, att jag har ärft problemen genetiskt och att jag dessutom i vuxen ålder arbetat 20 år i en fastighet i Borgå som bevisligen varit drabbad av dålig inomhusluft. Se där är tillräckligt med tänkbara orsaker, konstaterar Haglund.

Petra-Maria Haglund
Bild: Yle/Stefan Härus

En lång lista symptom

De symptom som Haglund lidit av genom åren är bland annat huvudvärk, torra ögon, droppande näsa, svindel och ledvärk. Listan är lång. Det som drabbade henne till sist var problemen med rösten.

- Till skillnad för de andra symptomen, uppenbarar sig hesheten först i det ögonblick då jag utsätter mig för ett rum med dålig inneluft, säger Haglund.

Trots alla symptom, är det många som inte tar Haglunds problem på allvar.

- Många säger att man först måste göra mätningar och när mätningsresultaten är okay, säger man att det inte finns problem, men mätningsresultaten behöver inte säga hela sanningen, menar Haglund.

Leker mögelhund

Ibland har Haglund lekt mögelhund och påvisat platser och rum där hon påstått att det finns mögel.

- Alla de platser jag testat och så att säga "märkt ut" som ett mögeldrabbat rum, har de facto senare visat sig vara just det. Kanske borde jag jobba som mögelhund på allvar, skojar Haglund.

Nej, det är fullständigt otänkbart. Hon kan vara sjuk i dagar efter det att hon vistats i ett rum med mögel eller dålig inneluft.

- Om kroppen inte skulle bli sjuk, skulle det inte vara ett problem, men toxinerna och gifterna samlas ju i kroppens celler, vilket innebär att jag inte skulle få bort dem. Mögel är ingenting att leka med, säger Haglund.

Petra-Maria Haglund
Bild: Yle/Stefan Härus

Möglet sätter käppar i hjulet

Det att Haglund inte klarar av att vistas i mögelförorenade rum, har bland annat lett till att hon varit tvungen att tacka nej till bröllop och olika festligheter.

- Till exempel kunde jag inte gå på min guddotters bröllop. Även om festsalen inte varit mögeldrabbad, så hade där kanske funnits någon som har mögelsporer i sina kläder och det skulle vara helt tillräckligt för att jag ska få symptom. Visst är det ledsamt, men jag måste i stället hitta på något annat, säger Haglund.

Länge fick Haglund kämpa för att få förståelse för att hon faktiskt på riktigt lider av det här. Familjen stödde henne, men från många andra håll mötte hon bara oförståelse.

- Livet har visat mig att det alltid finns utvägar. Det finns ju rena och mögelfria platser också, så jag är glad för dem och försöker leva positivt, säger Haglund.

Diskussion om artikeln