Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jörn Donner ställer upp i kommunalvalet

Från 2017
Jörn Donner.
Bildtext Jörn Donner kandiderar än en gång i ett politiskt val.
Bild: Yle/Parad Media

Kulturpersonligheten Jörn Donner ställer upp i kommunalvalet i Helsingfors som obunden för SFP. Han motiverar sin kandidatur med att citera en död påve.

Donner är född 1933 och har gjort en lång karriär som författare, filmregissör, filmproducent och politiker.

I ett pressmeddelande motiverar Donner sin kandidatur med att citera påven Johannes XXIII: "Män är som viner. Vissa blir ättika, de bästa blir med tiden bara bättre".

– Speciellt i dessa tider är det viktigt att personer som försvarar ett internationellt Finland kandiderar i valet. Donner har förstås andra meriter som gör honom till ett värdefullt tillskott till kandidatuppställningen: erfarenheten, allmänbildningen och Donners rättframma ton, för att nämna några, säger SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff i pressmeddelandet.

Donner har nyligen gett ut pamflettboken SuomiFinland och färdigställt en roman som beskriver händelserna vid Finlands östra gräns år 1918 och ska komma ut nästa år. Hans tv-dokumentär "Perkele II – Bilder från Finland" ska bli klar till sommaren.

Valdes till Helsingforsfullmäktige i slutet av 1960-talet

Under de senaste valen har Donner kandiderat för SFP, men tidigare har han också representerat SDP inom politiken.

I EU-valet 2014 ställde han upp för SFP men blev inte invald. Också i riksdagsvalet 2011 kandiderade han för SFP och slutade på suppleantplats efter Astrid Thors. När Thors valdes till minoritetsombud för OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, i juli 2013 tog Donner plats i riksdagen och satt där till 2015.

Donner var riksdagsledamot för SFP 1987-1995 och i början av år 2007 då han ersatte Eva Biaudet som blev vald till OSSE:s särskilda representant för bekämpning av människohandel.

Mellan 1996 och 1999 representerade han SDP i Europaparlamentet. Sitt första politiska uppdrag hade han i slutet på 1960-talet då han valdes in i stadsfullmäktige i Helsingfors för Demokratiska Förbundet för Finlands Folk (DFFF).

Kommunalvalskandidaterna ska vara utsedda senast den sista februari.