Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet drar reporter för die Welt inför rätta

Från 2017
Uppdaterad 28.02.2017 08:10.
Gripandet av Deniz Yucel har utlöst en protestvåg i Tyskland. Demonstranter körde nyligen genom Berlin i protest mot att Ycel dras inför rätta
Bildtext Gripandet av Deniz Yucel har utlöst en protestvåg i Tyskland. Demonstranter körde nyligen genom Berlin i protest mot att Ycel dras inför rätta
Bild: EPA/CLEMENS BILAN

En reporter för den tyska dagstidningen die Welt har häktats i Turkiet inför en kommande rättegång.

Reportern Denis Yucel som har både tyskt och turkiskt pass greps efter att ha skrivit kritiska artiklar om Turkiets energiminister Berat Albayrak.

Albayrak är president Recep Tayyip Erdoğans svärson och han har anklagats för korruption i det förgångna.

Yucel skrev sina artiklar på basen av handelsministerns e-post som vänstersinnade hackare hade fått tag på.

Propaganda för terrorister

Han kommer att åtalas för att ha spridit propaganda som stöder en terroristorganisation som uppviglar till våld.

Över 100 000 människor har sedan dess gripits eller avskedats från sina jobb inom armén, statsförvaltningen och privata företag.

Ett hundratal journalister har också gripits efter kuppförsöket och Yucel är den första tyska reportern som har gripits sedan dess.

Tysk kritik

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kritiserar beslutet att häkta reportern och att ställa honom inför rätta.

- Den tyska regeringen förväntar sig att det turkiska rättsväsendet beaktar hur viktiga massmedier är för demokratin. Vi kommer att insistera på att Yucel behandlas på ett rättvist och lagligt sätt, säger Merkel i sitt uttalande.

Merkel är i en svår sits eftersom hon har ett jämnt förbundsdagsval framför sig på hösten samtidigt som hon behöver Turkiets fortsatta stöd för att stoppa flyktingströmmen till Europa.

Den socialdemokratiska utrikesministern Sigmar Gabriel sade för sin del att Turkiets beslut visar hur olika Tyskland och Turkiet ser på press- och yttrandefrihet.