Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Barnbibliotekarien: Hjälp barnen hitta lusten att läsa

Från 2017
Uppdaterad 03.04.2017 16:49.
Barnbibliotekarie Mikael Gros för Bärtils bokklubb
Bildtext Barnbibliotekarie Mikael Gros
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

- Som förälder kan man inte veta vad barnet är intresserat av och små barn vet inte det själva heller, så se till att ni läser alla slags böcker. Småningom hittar barnet sin grej som den vill återkomma till om och om igen, säger barnbibliotekarien Mikael Gros på Sellobiblioteket i Esbo.

Gros säger att hans viktigaste uppgift är att sporra till läsning och stöda den lustbetonade läsningen. I samarbetet med skolor och daghem får biblioteket den roliga delen av kakan, säger han. I skolan måste barnen lära sig läsa, men bibban kan bjuda på den mer inspirerande, lustbetonade läsningen.

- Det viktigaste för barnen är att hitta det man kallar “entry points” - det som får igång intresset hos ditt barn, säger Mikael Gros.

Bibliotek med toppbetyg

Sellobiblioteket utsågs 2015 till ett av Europas bästa av Library Ranking Europe med sex stjärnor. Det kan jämföras med en restaurang som får sex Michelinstjärnor.

Sellobiblioteket i Esbo.
Bildtext Sellobiblioteket har rankats som ett av Europas bästa
Bild: Esbo stad

Det sägs att pappor läser mindre för sina barn än mammor och jag frågar Gros om han har märkt av det här på biblioteket. Gros säger att barn oftare ser kvinnliga högläsande förebilder som i sin yrkesroll läser för barn. Lärare och bibliotekarier till exempel, de är oftare kvinnor.

- Så även om pappor skulle läsa lika mycket som mammor så borde papporna av den anledningen läsa extra mycket för barnen, påpekar Gros.

Forskning: Män bättre på högläsning

Enligt en ett par år gammal studie gjord av Elisabeth Duursma vid universitetet i Harvard, gynnas barnen bättre av att papporna läser högt för dem än när mammorna läser högt.

Det här beror enligt Duursma på att män oftare ställer lite klurigare och abstraktare frågor när de tittar på en boksida. Det i sin tur stimulerar barnets språkliga utveckling, eftersom barnet måste tänka efter lite extra. Speciellt flickor gynnas av att det är en man som läser högt.

Som exempel på hur mammor och pappor gör säger Duursma att mamma t.ex. kan fråga “Hur många äpplen ser du på bilden?” medan pappa kanske frågar nånting mer abstrakt som “Titta en stege; minns du när pappa hade en stege i bilen?”

Mikael Gros är inte bekant med de här undersökningsresultaten och kan inte ta ställning till om mammor och pappor faktiskt läser på olika sätt för sina barn.

Barnböcker i Ahlberga bibliotek
Bildtext MIkaels boktips
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

I Sellobiblioteket har man nästan varje dag något jippo på gång för att uppmuntra till läsning. På svenska sidan hade de t.ex. ifjol ett projekt för att stöda högläsning i förskolan och de första skolklasserna. Då införskaffades temakassar med böcker kring ämnen som t.ex. olika slags familjekonstellationer eller döden.

Mikael Gros berättar att utlåningen av barn- och ungdomslitteratur steg i Esbo förra året.

Däremot är bokens livslängd enligt honom mycket kortare nu än för tio år sedan. Det här har kanske mer att göra med bokbranschen och hur världen ser ut idag än med hur de skrivs. Om man försöker fånga dagens anda väldigt noga, så känns det gammalt väldigt snabbt.

- Om du skriver om den nyaste appen i din bok, så blir den ju gammal om ett år, säger Gros.

Pappersbokens framtid

MIkael Gros kan förstå föräldrars skräck för att tabletter. mobiler och nätet upptar allt mer av barnens tid och den klassiska pappersboken kanske hamnar i skymundan. Men han tror inte att pappersboken kommer att förlora slaget.

I stället för att fokusera på alla distraktioner så borde föräldrarna försöka lyfta fram läsningen, för barnen kan ändå syssla med hundratusentals olika saker.

Diskussion om artikeln