Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tillslagsspecialisten Eija Feodoroff krossar fotbollens myter

Från 2017
Uppdaterad 01.03.2017 09:08.
Tillslagstränaren Eija Feodoroff i närbild inne i en fotbollshall.
Bildtext I Finland coachar Eija Feodoroff på klingande lapplandsdialekt.
Bild: Yle

Hon förklarar, hon gestikulerar, hon visar, hon skrattar. Och fotbollsspelarna och tränarna lyssnar. I över 20 år har tillslagsspecialisten Eija Feodoroff hjälpt spelare runtom i världen till ett bättre tillslag.

Ni har säkert hört det många gånger. Stödfoten ska vara bredvid bollen då man sparkar. Vill man få bollen att gå upp ska man luta bakåt. Vill man få bollen att gå lågt ska man luta framåt. Och för att få maximal kraft i tillslaget ska sparkbenet pendla stort.

– Rena rama myterna, säger tillslagstränaren Eija Feodoroff, som i över 20 år analyserat toppspelarnas rörelsemönster och lärt ut det hon kommit fram till. Åt tränare och åt spelare. Juniorer och elitspelare.

Namnstarka adepter

Mest har hon jobbat hemma i Sverige. Med individer, klubblag, landslag. Med Isaac Kiese Thelin, just nu i Anderlecht, med John Guidetti, Celta de Vigo. Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn. Kristoffer Peterson, Utrecht. Jordan “Henriks son” Larsson. Med en av världens bästa damspelare Lotta Schelin - och tusentals andra. På klubbnivå jobbade hon i fyra år med Örebro SK:s herrar. Det var på den tiden då SJK:s nyutnämnda chefstränare Sixten Boström var tränare för laget.

Eija Feodoroff har sedan barnsben bott i Sverige, men hon är född i Enare. Under en kall dag i början av januari huserar hon i en fotbollshall i Vanda.

- Eiks oo jännä? frågar hon ofta. Och visst får både tränarna och juniorspelarna nya insikter då Eija presenterar sin teknik. En teknik som hon först såg hos Roberto Carlos för 20 år sen, och som spelare runtom i Europa idag anammat.

Tillslagstränaren Eija Feodoroff instruerar fotbollstränare.
Bildtext Eija Feodoroff visar ofta handgripligen hur hon vill ha det.
Bild: Yle/Marianne Nyman

Jari Väisänen, trefaldig mästartränare för PK-35:s damer är där. Pekka Clewer, utvecklingschef på Bollförbundet är där. Träningschefer, damtränare, herrtränare, juniortränare. Marianne Miettinen, flicklandslagstränare och nyutnämnd teknisk chef för flickfotbollen tittar in.

Och då Eija visar videoklipp på sina favoriter i aktion, känns det onekligen lite överraskande att det som hon kallar myter lever vidare. För Lionel Messi stannar ju inte och laddar då han skjuter. Och Cristiano Ronaldos pendel är ju inte alls stor.

Båda fötterna ska bidra

A och O i Eijas filosofi är vad man gör med stödfoten. Jo, står man stilla är det okej att placera stödfoten bredvid bollen, men inte då man springer. För då blir bollen under kroppen och man tappar fart. Beroende på löphastighet ska man i stället lägga stödfoten mer eller mindre bakom bollen. Och det som händer sen, det är det som avgör.

Då Messi, Ronaldo, Pirlo - och alla andra proffsspelare som anpassat sig till dagens snabba fotboll - passar eller skjuter, gör de samtidigt ett hopp. Inte för att de inte skulle klara av att stanna upp och ladda för sparken. Utan för att det ger ett bättre tillslag.

Hoppet som stödfoten gör vid tillslaget, ger helt enkelt ett kraftfullare tillslag och gör spelaren svårare att stoppa, då rörelsen aldrig stannar upp. Fast i det skedet tittar de flesta redan på bollen och missar vad spelarna gör med fötterna.

Då Eija inviger en grupp 13-åriga pojkar i sin teknik dröjer det inte länge innan killarna är med på noterna. Hoppen börjar komma automatiskt och tillslagen blir mer avslappnade, välriktade och kraftfulla.

Gruppfoto av deltagare i fotbollsutbildning i Vanda i januari 2017.
Bildtext Tränare och spelare efter en dag med Eija Feodoroff i Vanda.
Bild: Yle

Bevisbördan hos skeptikerna

Men visst finns det skeptiker. De som fortfarande tror på den gamla beprövade tekniken. Efter 20 år av goda resultat vill Eija Feodoroff vända på steken. Det inte hon som ska försvara sig längre.

– Vad har du gjort för resultat? kan hon fråga, trosviss om att hon själv sitter på otaliga bevis på att hennes metod fungerar och ger resultat.

Sportmagasinet var med på Soccer Camps och Eija Feodoroffs läger i Vanda i januari.

Programmet är inte längre tillgängligt

På Eija Feodoroffs Facebook-sida Tillslag och på Youtube finns en mängd videoklipp för den som vill veta mer om Eijas teknik.

Diskussion om artikeln