Månen tur och retur med Elon Musk
Det har gått 45 år sedan vi senast var på månen, men nu tycks det börja vara dags igen, åtminstone om Elon Musk och hans SpaceX får sin vilja igenom.
Eller nåja, Musk tänker ju inte landa på månen, men han tänker hur som helst se till så att två lyckliga och väldigt förmögna betalande passagerare får ta sig en sväng runt månen och tillbaka. Nästa år, om allt går som det ska.
Rymdturism, med andra ord, och inget mesigt skutt upp i stratosfären och tillbaka, vilket mer eller mindre är vad sir Richard Branson och de andra menar när de pratar om rymdturism.
Det här är på allvar: vi snackar 600 000 kilometer hemifrån, det är bland det längsta som någon människa har varit hemifrån, någonsin.
Obeprövad raket
Tidtabellen ser alltså ut som så att SpaceX, som hittills huvudsakligen har levererat varor till Internationella rymdstationen, ska provköra sin tunga bärraket Falcon Heavy nu i sommar. Det är alltså den som ska bära kapseln med rymdturisterna ombord ut i rymden.
Falcon Heavy är i princip tre stycken Falcon 9 som SpaceX har jesustejpat ihop. För att karrikera lite. Falcon 9 är ju en relativt välbeprövad raket vid det här laget, men hur den funkar i trippeluppsättningen som kallas Falcon Heavy, det återstår att se.
Det är kanske värt att hålla i tankarna att Elon Musk är känd för att komma med väldig orealistiska tidtabeller. 2011 lovade han att flyga ut människor i rymden inom tre år. Det är 2017 nu, och hittills är det bara obemannade kapslar som SpaceX har skjutit upp.
Enligt de ursprungliga planerna skulle också Falcon Heavy-bärraketen ha gjort sin jungfrufärd 2013, men ännu har den som sagt inte flugit en meter.
Den kapsel som är avsedd för att inhysa passagerare, Crew Dragon, den är för övrigt inte heller testad och godkänd för bemannade flygningar ännu. Meningen är att de första testflygningarna med kapseln till rymdstationen – i det här skedet utan passagerare – ska ske i år och så ska de första bemannade flygningarna äga rum nästa sommar.
Det kanske inte behöver påpekas att det finns gott om saker som kan gå snett här och förseningar än så gott som oundvikliga. Men Elon Musk tenderar hur som helst att få som han vill förr eller senare.
Njut och beundra utsikten
I varje fall så blir det här ingen upprepning av de gamla Apollokapslarnas färder runt månen. Apollofarkosterna var som gamla Land Rovers jämfört med dagens kapslar. Det fanns styrdatorer ombord på Apollo men de hade en kalkyleringskapacitet som var mindre än den som finns i min digitalklocka.
Den bemannade Dragonkapseln däremot, den är helt och hållet automatiserad. Passagerarna behöver inte göra någonting annat än att njuta av utsikten under den vecka som resan beräknas ta.
Rymdturisterna behöver inte utsättas för den fullständigt övermänskliga utbildning som Apolloastronauterna genomled. Klart att de behöver gå igenom de fysiska testerna för att kolla att de är i skick för att kunna resa, men annars är det inget speciellt som krävs för att man ska få flyga.
Självklart sätter man ju livhanken på spel under en dylik resa, Elon Musk säger att rymdturisterna ger sig in i det hela ”med öppna ögon”, medvetna om farorna. SpaceX gör så klart allt de kan för att minimera riskerna, men som Musk säger, ”lika med noll blir de aldrig”.
Fyrk finns - tydligen!
En sak som du måste ha för en sådan här resa är en fet plånbok, naturligtvis. Exakt vad det kostar att anlita Elon Musks SpaceX som rymdtaxi till månen tur och retur, det är en strikt affärshemlighet, men Musk själv menar att kostnaderna är ”i stil med” det som det kostar att flyga till Internationella rymdstationen ombord på en rysk Sojuzraket. Vilket är omkring 80 miljoner dollar per passagerare.
Men även om det är 400 kilometer till Internationella rymdstationen och 400 000 kilometer till månen, så kan det stämma att det inte behöver bli värst mycket dyrare att flyga till månen. Man har ju ingen avsikt att landa eller ens docka med någonting, bara att göra en vända runt månen och återvända. Det är rätt simpelt. Om man vet vad man gör.
Och bränsle går det ju inte åt i desto större mängder, raketen ger kapseln en knuff för att få upp farten och så glider man fram resten av vägen.
Det är för övrigt ett pinsamt faktum att Nasa inte har någon egen farkost som de kan flyga folk till rymden i just nu, inte sedan rymdfärjorna togs ur bruk 2011. Så man har varit beroende av ryssarna och deras Sojuzar sedan dess.
Också Nasa ger sig in i racet (igen)?
Men så här kommer det sannolikt inte att pågå länge. Enligt en memo som har läckt ut till pressen (the Verge skriver om det här) ska också Nasa ha planer på en tur ut till månen, i princip en liknande tur som den som Elon Musk planerar, och med en liknande tidtabell.
Nasa ska enligt planerna testa sin nya jättelika bärraket Space Launch System (SLS) nästa år, med besättning och allt i den nya Orionkapseln, och som sagt så tycks en sväng ut till månen finnas på agendan. Så det kan bli ett riktigt race, det här. Spännande!
Nä, ärligt talat blir det nog inget race, för Elon Musk medger att Nasa är de som bestämmer, Nasa har alltid prioritet, säger Musk som alltså jobbar för den amerikanska rymdstyrelsen som underleverantör. Han har varken råd eller intresse av att morska upp sig mot dem som ger honom levebrödet.
Dessutom så är det här bara en liten etapp i Elon Musks långa lopp, det som har Mars som slutlig destination. Musk har upprepade gånger sagt att mänskligheten behöver etablera en permanent närvaro på den Röda planeten, och han tänker göra sitt yttersta för att se till att det sker.
Men före man lär sig springa måste man lära sig gå, så att säga. Och då är en liten tripp runt månen och tillbaka helt utmärkt som en första övning.