Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Diskaren Ali Sonko blir delägare i den danska stjärnkrogen Noma

Från 2017
Restaurang Nomas ägare René Redzepi iklädd en t-shirt med porträtt på diskaren Ali Sonko, 26.10.2010
Bildtext Restaurang Nomas ägare René Redzepi iklädd en t-shirt med porträtt på diskaren Ali Sonko, 26.10.2010
Bild: EPA/DANIEL DEME

Ali Sonko har diskat på gourmetrestaurangen Noma i Köpenhamn sedan den öppnades 2003. Nu blir han delägare i en av världens bästa restauranger. Min far var diskare då han kom till Danmark, förklarar ägaren René Redzepi.

Den världsberömda restaurangen Noma stängde i fredags på sin gamla adress i Christianshavn, eftersom den ska flytta till Refshaleøen. På lördagen ordnades en stor fest för anställda och stamgäster.

Under den festen höll Nomas ägare René Redzepi ett tal där han presenterade byggplanerna och avslöjade att han beslutat att dela med sig av restaurangens framgångar till de anställda. Det skriver den danska tidningen Berlingske.

Ali är Nomas själ

Den första av flera delägare bland de anställda blir den 62-årige Ali Sonko, tolvbarnsfadern från Gambia som arbetat som diskare på Noma sedan restaurangen öppnades.

- Ali är Nomas själ. Jag tror inte att folk förstår hur mycket det betyder att ha en person i huset som Ali som alltid är glad och ler, oavsett hur det går för hans tolv barn, sade Redzepi.

- I övrigt hette min far också Ali och var diskare då han kom till Danmark, tillade en märkbart rörd Redzepi.

Sonko blev känd i restaurangvärlden redan 2010 då Noma utsågs till världens bästa restaurang på San Pellegrino Awards, "matens Oscarsgala", som årligen rangordnar världens 50 bästa restauranger.

Danska Nomas anställda i London då Noma utsågs till världens bästa restaurang vid Pellegrino World Awards 26.4.2010
Bildtext Danska Nomas anställda i London då Noma utsågs till världens bästa restaurang vid Pellegrino World Awards 26.4.2010
Bild: EPA/DANIEL DEME

Den gången hade restaurangledningen inte tagit i beaktande att Sonko var gambisk medborgare, trots att han bott i Danmark i 34 år. Han hade alltså behövt visum till Storbritannien för att följa med på prisutdelningen.

Då valde Redzepi och hela Noma-delegationen att uppträda i t-shirtar prydda av ett porträtt på Sonko.

Sedermera har Sonkos papper varit i ordning då Noma vunnit internationella priser. Noma har utsetts till världens bästa restaurang både av San Pellegrino och andra auktoriteter också under senare år.

Diskussion om artikeln