Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Latinundervisningen i Norsen hotad – "Ingen väljer latin längre"

Från 2017
Uppdaterad 01.03.2017 08:45.
Norsen i Helsingfors
Bildtext Grundskolan Norsen har länge erbjudit latin som ett valbart språk. I framtiden kan det vara ett minne blott.
Bild: Fred Wilén/YLE

Grundskolan Norsen i Helsingfors är känd för sin latinlinje - men framtiden för linjen är minst sagt osäker. För närvarande finns det ingen latingrupp i årskurs sju och inte heller i höst kommer det att finnas tillräckligt med elever för att det ska bli en ny grupp. Dessutom går långvarige latinläraren Robert Luther i pension efter pågående läsår.

- Latin finns med i den nya läroplanen och timmarna ska lediganslås, men eleverna väljer inte latin. Det blev inte en grupp i år i sjuan och nu när elever har anmält sig till årskurs sju så är det igen för få som har anmält ett intresse. I nuläget är det en elev som har valt latin och då blir det ingen grupp, säger rektorn Ann-Britt Bonns.

Ännu för 10-15 år sedan kunde grupperna i latin bestå av till och med tjugo elever, men under de senaste åren har det skett en dramatisk förändring.

- Eleverna vill kanske hellre läsa franska eller tyska som de tycker att de har mera nytta av, vilket man ju kan förstå, säger Bonns.

Eleverna i åk 8 kan ta det lugnt – latin erbjuds åtminstone ännu i höst

Rektorn Ann-Britt Bonns förutspår att latinundervisningen i sin nuvarande form kan komma att upphöra under de närmaste åren på grund av det svaga intresset bland eleverna. Men de som nu går i årskurs åtta och har latin som valbart språk ska kunna fortsätta språkstudierna i höst.

- Jag tror att det finns behöriga lärare, eftersom vi i fjol till och med hade en auskultant i latin, i och för sig den första som jag kommer ihåg. Vi kommer absolut att försöka hitta en lärare till den grupp som har latin i årskurs åtta, säger Bonns.

En längre intervju med Robert Luther som går i pension kan du läsa här.

Framtiden ser dyster ut

Grundskolan Norsen är en av få grundskolor som erbjuder latinundervisning i Finland, men rektorn Ann-Britt Bonns befarar att traditionen snart kan vara ett minne blott.

- Eftersom det inte finns en efterfrågan så kan man inte hålla upp något som ingen eller väldigt få önskar. Det har varit roligt att ha fått ha latin som ett valbart språk, eftersom det inte är så många skolor som har latin på sitt schema, säger Bonns.

Diskussion om artikeln