Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu vill Kina belöna familjer som får många barn - helomvändning i familjepolitiken

Från 2017
Chen Qiaoling lär Wang Xiaoli att dansa.
Bild: Yle/ Björn Ådahl

Kina vill uppmuntra familjer att försöka få fler barn.

Regeringen har lagt fram ett förslag om att föräldrar ska få ekonomiskt stöd om de får ett andra barn, rapporterar CNN med hänvisning till den kinesiska tidningen China Daily.

Det här är en helomvändning jämfört med den stränga ettbarnspolitik som rådde i Kina från 1979 till 2015.

Familjerna har inte råd med många barn

I oktober 2015 blev det tillåtet för par att ha två barn. Födelsetalen har stigit sedan dess men inte tillräckligt enligt myndigheterna. Orsaken till att man vill uppmuntra kineserna att bilda större familjer är att Kina har en stor åldrande befolkning samtidigt som den arbetsföra andelen av befolkningen är för liten.

Problemet i dag har varit att kinesiska familjer på grund av dålig ekonomi har visat sig vara motvilligt inställda till att försöka få fler barn än ett. Kostnaderna för boende och utbildning är höga i Kina. Nu hoppas myndigheterna att utdelning av bonus för många barn ska ha en motiverande effekt på familjerna.

Ettbarnspolitiken var mycket sträng

Den ettbarnspolitik som rådde tidigare var sträng. Den som bröt mot föreskrifterna straffades hårt - med böter och påtvingade aborter.

Ettbarnspolitiken infördes för att myndigheterna befarade en kraftig befolkningsökning till följd av babyboomen på 1950- och 1960-talet.

Då ettbarnspolitiken infördes föll födelsetalen dramatiskt - från en topp på närmare 6 barn per kvinna under åren 1960-1965 till 1,5 per kvinna under åren 1995-2014.

Diskussion om artikeln