Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Kan Herola och Hirvonen rå på tyskarna i kombinerat?

Från 2017
Uppdaterad 01.03.2017 13:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM på skidor, kombinerat skidmomentet (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nordisk kombination flyttar till den stora backen i Lahtis där Ilkka Herola och Eero Hirvonen får en ny chans att kämpa om individuella VM-medaljer.

Vad och när

Den andra individuella VM-tävlingen i nordisk kombination inleds i den stora HS130-backen och fortsätter med skidmomentet på 10 kilometer.

Sändningen från backmomentet inleds klockan 11.55 på Yle Arenan. Mikael Oivo refererar på svenska.

Leif Lampenius och Glenn Lindholm refererar skidmomentet där sändningen på Arenan börjar klockan 16.10.

Utgångsläget

Tyskland tog en fyrdubbel seger i den första individuella tävlingen i normalbacken. Det är inte omöjligt att Johannes Rydzek, Eric Frenzel, Fabian Riessle och Björn Kirscheisen upprepar bragden från i fredags.

Rydzek och Frenzel är de största förhandsfavoriterna. Rydzek har ett perfekt VM så här långt med två guldmedaljer på två starter efter att Tyskland vann stafetten.

Skrällvarning

Akito Watabe är så här långt säsongens bästa icke-tyska idrottare i kombinerat. Han var även bästa icke-tyska deltagare med sin femte plats i den första individuella tävlingen i Lahtis.

Förutom Watabe kunde också Philipp Orter tänkas kämpa om en VM-medalj om han lyckas i backmomentet. Den 23-årige österrikaren var snabbast i skidmomentet i fredags och gjorde även hyfsat ifrån sig i stafetten.

Finländarna

Världscupsjuan Ilkka Herola och nian Eero Hirvonen kan inte räknas ut ur medaljstriden. Båda, framför allt Herola i sin nuvarande form, håller måttet i längdåkningen. Hur håller nerverna i backen?

Leevi Mutru fick till det i lagtävlingen. Läge att bättra på nu jämfört med den 31:a platsen som han tog med sig från normalbackstävlingen?

Hannu Manninen gör sin första individuella tävling i VM sedan år 2011 i Oslo. Då slutade han på 16:e plats i tävlingen som inleddes i den stora backen. I söndags var Manninen snabbast under ankaretappen i stafetten.

Historisk detalj

I kombinerat började senaste VM i Falun ungefär som årets VM i Lahtis. Johannes Rydzek vann normalbackstävlingen och sedan tog Tyskland guld i stafetten.

I Falun blev det inget tyskt guld i tävlingen i stora backen. Då fick Johannes Rydzek nöja sig med VM-brons bakom vinnaren Bernhard Gruber från Österrike och tvåan Francois Braud från Frankrike.

Referentens tips

Johannes Rydzek vinner sitt tredje VM-guld i Lahtis men också andra nationers idrottare får bestiga prispallen den här gången.

Ilkka Herola blir bästa finländare och slutar på sjätte plats efter en stark insats i längdmomentet. Samtliga finländare kommer in bland de 25 bästa.

Diskussion om artikeln