Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den jämlika äktenskapslagen träder i kraft

Från 2017
Uppdaterad 01.03.2017 10:22.
Regnbågsflaggan med Finlands konturer
Bildtext Från och med idag får homosexuella par gifta sig.
Bild: Claudia Rybin/Yle

Från och med idag kan homosexuella par gifta sig. Samkönade par får också rätt till adoption. Simo Heiskanen och Tuomo Railo har väntat länge och kämpat hårt för den här historiska dagen.

Dansproffsen Tuomo Railo och Simo Heiskanen har levt nästan trettio år tillsammans. 2010 registrerade de sitt förhållande och i helgen skickade de en anmälan till magistraten om att omvandla det till ett äktenskap.

– Det handlar om principen om att all slags kärlek är jämlik, säger Railo.

De firar sitt äktenskap senare i vår, men det blir ingen kyrklig vigsel eftersom ingendera hör till kyrkan, och inte heller ett traditionellt bröllop.

– Eftersom vårt förhållande är registrerat får vi inte någon ceremoni i magistraten, säger Railo.

Två män står i en danssal och tittar leende mot kameran.
Bildtext Simo Heiskanen och Tuomo Railo har väntat länge på att homosexuella par ska få gifta sig.
Bild: Yle/Eva Lamppu

Atmosfären annorlunda i dag

Simo Heiskanen är glad över att unga homosexuella i dag lever i en öppnare och friare tid.

– När vi var unga under 1980-talet var tiden en annan, och bland annat aids påverkade atmosfären. Det är fantastiskt att unga idag redan som unga öppet kan vara det de är, säger Heiskanen.

Heiskanen och Railo planerar inte adoption även om det i och med den nya lagen är möjligt också för dem.

– Det finns olika roller för olika människor och föräldrarollen har inte varit vår. Arbetet med föreställningar är ganska ansvarsdrygt så det kunde också vara lite svårt för oss att ha familj. Familjen är mer naturlig för unga homosexuella idag, säger Railo.

Stort symboliskt steg

Sociologen Kati Mustola har forskat i homosexualitetens historia i Finland. Om den nya äktenskapslagen säger hon att den symboliskt är ett väldigt stort steg.

– Juridiskt tog vi steget 2002 då vi införde registrerat partnerskap. Men det var ju ett andra klassens äktenskap. Därför är det viktigt att homosexuella nu jämställs med heterosexuella och att äktenskapet öppnas för alla.

Kampen om registrerat partnerskap fördes i Finland under 1990-talet och hit kom debatten från de övriga nordiska länderna. En av de politiska drivkrafterna var vänsterns riksdagsledamot Outi Ojala.

En kvinna står i biblioteket och ler mot kameran.
Bildtext Kati Mustola säger att den nya äktenskapslagen symboliskt är ett stort steg.
Bild: Yle/Eva Lamppu

Kati Mustola var en av de första att registrera sitt partnerskap när det blev möjligt, även om hon som feminist motsatte sig äktenskap eftersom hon och många andra ansåg det vara en patriarkalisk institution.

- Det var viktigt att visa att vi är många som ingår partnerskapet och vill ha det. Det var därför jag och min käraste valde att göra det. Och dessutom var viktigt att kunna organisera bröllop, liksom det är för de unga som nu planerar bröllop.

De homosexuellas ställning har stegvis blivit bättre

De homosexuellas situation har i Finland gått stegvis framåt till läget i dag. Mustola har inga uttömmande svar på varför Finland släpat så långt efter övriga Norden och en stor del av Västeuropa.

- Ser man på utvecklingen ur en enskild individs perspektiv så är en tio års väntan en lång tid. Men ur ett längre tidsperspektiv har det gått framåt relativt snabbt, säger Mustola.

En präst som står med knäppta händer

Stiftets präster vill behålla vigselrätten

De regionala skillnaderna är stora och många är osäkra.

Diskussion om artikeln