Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Christel Liljeström lämnar Sibbopolitiken

Från 2017
Uppdaterad 07.03.2017 09:33.
Christel Liljeström på sin gård nära Nickby
Bildtext Christel Liljeström.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Sibbofullmäktiges ordförande Christel Liljeström (SFP) ställer inte upp i vårens kommunalval. Hon har varit med i politiken i över 30 år och känner att det är dags att ge över åt nya krafter.

Christel Liljeström berättar att hon fattade sitt beslut om att stiga åt sidan redan i april 2016.

– Jag måste erkänna att jag gjorde ett nytt sorgearbete mellan måndagen och tisdagen, men kom fram till att jag bara måste titta djupt in i mig själv och konstatera att det någon gång ska vara dags att stiga åt sidan, säger hon.

Hon vet inte exakt vad det var som gjorde att hon beslöt sig för att stiga åt sidan just nu. Däremot konstaterar Liljeström att hon redan efter annekteringen av Östersundom skulle ha varit beredd att sluta.

Annekteringen för tio år sedan är nog den största milstolpen för den var jobbigast, svårast att förstå och krävde mest arbete.

Christel Liljeström

På grund av den turbulens som följde på annekteringen ville hon ändå låta Sibboborna själva besluta om de hade fortsatt förtroende för henne.

– Det visade sig att förtroendet var stort och det gjorde ett så starkt intryck på mig att jag körde på av bara farten. Nu är det ett nytt brytningsskede på gång med alla kommunala reformer, så det är lika bra att vi gör ett skifte här.

Många utmaningar på kommande

Det är många av de sittande politikerprofilerna i Östnyland som byts ut i och med kommunalvalet. Till exempel inom SFP i Lappträsk är det också ett stort skifte på gång.

Kan det bero på vårdreformen?

– Vid varje val stiger en del ledande politiker åt sidan. Man försöker se till att alla som har varit med länge inte slutar på en gång utan att nedtrappningen blir naturlig. Jag ser inte att den skulle vara accelererad den här gången, säger Liljeström.

Hon konstaterar ändå att nya utmaningar är på kommande, och att politikerna ser att reformerna inte slutförs under en mandatperiod utan kommer att fortsätta. Det här kanske spelar in då östnylänningarna funderar på sina kommande förtroendeuppdrag.

Partikamraterna försökte övertala

Christel Liljeström har inte gått ut med att hon inte ställer upp i valet i offentligheten innan tisdagskvällen då kandidatlistorna skulle lämnas in. Därför har hon ännu inte hunnit höra Sibbobornas reaktioner.

Däremot har SFP:s inre krets vetat om det sedan april 2016, och tydligare sedan hösten.

– Det har funnits vilja till övertalning och att få mig att ändra mig. Jag är väldigt rörd över det och uppfattar nog att det som jag har gjort har uppskattats trots att det har varit blåsigt ibland.

Hon säger ändå att det är tryggt att veta att SFP har lyckats få ihop en fin bukett av kandidater.

Annekteringen jobbigaste milstoplen

Christel Liljeström, vilka är de största milstolparna från dina trettio år i politiken?

– Annekteringen för tio år sedan är den största milstolpen för den var jobbigast, svårast att förstå och krävde mest arbete.

Liljeström konstaterar ändå att hon samtidigt är stolt över att Sibbopolitikerna lyckades resa sig igen, glömma gammalt groll och koncentrera sig på att bygga upp och utveckla en ny kommun av det som fanns kvar.

– I dag glädjer jag mig personligen mest över de beslut fullmäktige vågade fatta om att ta emot de första kvotflyktingarna och ge asylsökande nya hem i Sibbo. Det värmer mitt hjärta, avslutar hon.

Christel Liljeström intervjuades av Mikael Kokkola i Yle Östnylands morgonsändning.

Bild på en ordförandeklubba

Här är kommunalvalskandidaterna i Östnyland 2017

Kommunerna har offentliggjort kandidatlistorna.

Diskussion om artikeln