Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Serietecknaren Kaisa Leka månadens cyklist

Från 2017
serietecknare
Bildtext Kaisa Leka är serietecknaren som hämtar inspiration bland annat på cykelsadeln.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Borgåbon Kaisa Leka har blivit vald till mars månads cyklist i kampanjen 100 gärningar på cykel.

- Jag cyklar helst på platser där jag inte tidigare cyklat. Jag utforskar världen från cykelsadeln och njuter av nya vyer, dofter och smaker, berättar Leka.

På äventyr långt borta

Själv kallar sig Leka en äventyrscyklist och äventyr har hennes cykelturer verkligen handlat om. Med sin partner Christoffer Leka har hon cyklat på många olika håll i världen, bland annat i Ryssland, Ukraina, Polen, Frankrike, Japan, Costa Rica och USA.

Cykelresorna är en rik källa till inspiration. Leka är serietecknare och hon använder upplevelserna under cykelresorna i sin serieproduktion.

Leka uppmuntrar gärna till cykelutflykter. Hon säger att cykelresorna inte behöver vara långa eller tunga. Man kan tälta i näromgivningen, njuta av hett kvällste och en natt utomhus.

- Den som vågar sig upp i cykelsadeln, kommer att märka att det är fantastiskt att vara på cykelresa. Det är också möjligt att man upptäcker att det är fantastiskt att vara hemma. Hur som helt så kan man bara vinna, säger Leka.

100 gärningar på cykel
Bildtext Logon för kampanjen 100 gärningar på cykel

Cykelglädje

I kampanjen 100 gärningar på cykel presenteras olika personer som månadens cyklister. De representerar alla olika cyklingskoncept men alla handlar de om den glädje som cyklingen kan ge.

Kampanjens syfte är att uppmuntra individer, grupper, företag, kommuner och föreningar att under årets lopp göra olika cykelfrämjande åtgärder. Goda gärningar belönas månatligen.

Man kan läsa om månadens cyklister och kampanjen på adressen www.100pyorailytekoa.fi

På sociala medier kan man följa kampanjen med hashtaggen #100pyöräilytekoa.

Kampanjen är en del av programmet för Finlands 100-årsjubileum år 2017 och drivs av Pyöräilykuntien verkosto och av Cykelförbundet.

Diskussion om artikeln