Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nu får alla gifta sig - men kampen för hbtiq-personers rättigheter fortsätter

Från 2017
Uppdaterad 15.09.2017 14:58.
Catariina Salo: Tjej med svart hår och pannlugg, som har en röd keps och en svart t-shirt på sig.
Bildtext Catariina Salo tar paus från kampen i dag för att glädjas åt den nya lagen, men i morgon fortsätter kampen igen.
Bild: Minna Lehtinen

Från och med i dag har alla par i Finland möjlighet att gifta sig - oavsett kön. Regnbågsankans nya ordförande Catariina Salo får rysningar när hon tänker på hur fint det är.

Catariina Salo är nybliven ordförande för Regnbågsankan och hon är så klart väldigt glad över den nya lagen.

- Det är en historisk dag i dag. Jag får nästan lite rysningar när jag tänker på hur fin dag det här är. Nu har alla samma rättigheter. Alla får gifta sig, och alla får skilja sig. Det är bara så ljuvligt, säger hon.

Sedan 2002 har samkönade par haft rätt att ingå registrerade parförhållanden, men nu kan det partnerskapet bli ett äktenskap. Lagförändringen innebär också att homosexuella par nu får rätt till adoption.

- Det har en symbolisk betydelse. Hur det sedan går i praktiken vet man inte. Det kanske inte ändå är så lätt att gå igenom en adoptionsprocess, men vi har i alla fall samma möjligheter att ansöka om adoption som heteropar, och det är viktigt.

Moderskapslagen och translagen på agendan

Fastän lagen nu trätt i kraft är det inte slut med saker att kämpa för inom HBTIQ-världen. Catariina lyfter upp två frågor hon anser vara särskilt viktiga: Moderskapslagen och translagen.

- Ifall jag eller min fru skulle bli gravid så måste den andra adoptera barnet, det måste alltså ske en intern adoption. Så är det inte för heteropar. Där antas maken automatiskt vara far till barnet, säger hon.

Men det här vill alltså moderskapslagen ändra på. När det kommer till translagen finns det också mycket att jobba på och Catariina lyfter gärna upp den till diskussion.

- Den är riktigt vidrig. Transpersoner i Finland måste vara sterila för att juridiskt kunna korrigera sitt kön. Det tycker jag är riktigt hemskt i en välfärdsstat år 2017.

Catariina tycker att kravet om sterilisering är något föråldrat som hängt med från gamla tider.

- Man kanske har tänkt att man inte får föröka sig om man är transperson eller dylikt. Men man måste själv ha bestämmanderätt över sin kropp och sitt kön, säger hon.

Svårt att få till förändring i Finland

Hur jämställt är då Finland i dag? Det beror på vilket perspektiv vi sätter oss själva i. Jämför vi oss med Sverige ligger vi efter, men jämför vi oss med ett land som Etiopien ligger vi långt före.

- Jag är glad och känner mig privilegierad att jag kan vara i ett förhållande med en kvinna här i Finland. Jag känner mig oftast trygg, mer trygg än i vissa andra länder i alla fall.

Det tog länge innan äktenskapslagen trädde i kraft. Hur svårt är det att få till stånd en förändring i ett land som Finland?

- Jättesvårt. Det tog två år från att äktenskapslagen godkändes till att den trädde i kraft. Det hann hända en massa här emellan, som till exempel initiativet Aito aviolitto. I Sverige klubbade de igenom allt på en gång och ungefär två månader senare var det möjligt att gifta sig jämlikt. Det går framåt i Finland, men det går trögt.

Vill du veta mer om den könsneutrala äktenskapslagen? Kolla på Sex & Sånt som gästas av Catariina Salo och Christoffer Strandberg. Här ser du programmet som sändes onsdagen 1 mars.

Korrigering 1.3.2017 kl 16:20: Ordet "juridiskt" har lagts till i artikeln, eftersom det föll bort i den tidigare versionen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln