Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Seppälä ansöker om företagssanering - vill bryta negativ spiral

Från 2017
Uppdaterad 01.03.2017 16:01.
Seppälä
Bild: Yle/Katja Mättö

Klädkedjan Seppälä har länge har kämpat med ekonomiska problem och vill med företagssaneringen se till att också kommande generationer kan shoppa Seppäläs kläder.

Företagssaneringen är det nyaste steget i ett långt led av åtgärder för att få Seppäläs ekonomi på fötter.

Seppälä inledde redan år 2016 åtgärder för att vända företagets resultat och meddelade att 14 av klädkedjans affärer kommer att stänga när deras hyreskontrakt löper ut.

Seppälä skylt
Bild: Yle/Madeleine Boström

Stängningarna för med sig en nödvändig minskning av personalkostnader och är ett direkt resultat av samarbetsförhandlingarna i början av året.

Seppälä kommer att ha kvar 78 butiker i Finland när stängningarna har genomförts. Dessutom har kedjan verksamhet i Estland.

Ansökan om företagssanering har lämnats in till Helsingfors tingsrätt i dag.

Stockmann sålde Seppälä på grund av ekonomiska problem

Seppälä-gruppens omsättning var ifjol ungefär 40 miljoner euro och bolaget har i dagsläge ungefär 500 anställda. Stockmann sålde det förlustbringande företaget Seppälä våren 2015 på grund av sina egna ekonomiska problem.

Seppäläs dåvarande vd tog över tillsammans med sin gemål men har inte lyckats vända klädkedjans öde. Svenska.yle.fi har tidigare rapporterat om två indrivningsdomar mot Seppälä Finland strax före jul. De gällde sammanlagt över 61 000 euro och handlade om obetalda hyror och skulder till försäkringsbolaget Varma.

Företagssanering innebär att bolagets skulder, verksamhet och ekonomi omorganiseras för att nå en varaktig lösning på långvariga ekonomiska problem.

Diskussion om artikeln