Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojokandidater: Det ska inte kosta att parkera sin bil

Från 2017
Uppdaterad 22.03.2017 16:35.
Larsgatan i Lojo är fylld med bilar.
Bildtext Larsgatan i Lojo.
Bild: Yle/Marica Hildén

Parkeringsavgifterna i centrum är idiotiska. Lojos parkeringsövervakare är världskända för sin snabbhet. Slopa parkeringsavgifterna på alla utom två eller tre gator. Det anser fyra kommunalvalskandidater från Lojo. Se debattvideorna i artikeln.

Lojokandidaterna deltog i Yle Västnylands valdebatt. Lojokandidaterna var de första som debatterade valfrågor 2017. Ingå står i tur 8.3, Sjundeå 15.3, Raseborg 22.3 och Hangö 29.3.

"Med ett klick kan man ta avstånd och spy galla över vad som helst"

Många partier har öppet medgett att det inte har varit lätt att rekrytera kandidater i år. Resultatet är kortare kandidatlistor än 2012.

Gunnarsbon och företagaren Björn Heir från Svenska Folkpartiet (SFP) tror att det beror på samhällsklimatet. Allmän motvilja mot att sätta sig i blöt då man bara får negativ respons.

- Med ett klick kan man ta avstånd och spy galla över vad som helst.

Yle Nyheter Västnyland video: Yle Västnylands valdebatt: Lojo 1/3 - Spela upp på Arenan

En annan orsak är att den kommunala kakan krymper. Det blir svårt att satsa inom det kommunala, tror Heir som ändå anser att Lojo har alla chanser att lyckas eftersom staden nyss har omorganiserat sinasektorer.

Allt för många har suttit med länge och bara tjatat om att det inte går bra.

― Hilkka Hyrkkö, Centern

Hormajärvibon och frilansjournalisten Hilkka Hyrkkö från Centern är inte rädd för den negativa responsen på nätet. Hon tror att det tvärtom nu är dags att ta ansvar och påverka. Hon kandiderar för första gången.

- Allt för många har suttit med länge och bara tjatat om att det inte går bra.

Karislojobon och pensionerade läraren Rolf Oinonen från De gröna har varit med sedan 1984. Han säger att han vill värna om naturen och är förvånad över hur lite kunskap vi har om den. Oinonen vill också försvara Lojos periferi som enligt honom har tappat service sedan kommunfusionerna där Karislojo, Sammatti och Nummi-Pusula blev en del av Lojo.

- Jag vill också vara med och se till att den nya stadens stora landsbygd blir uppmärksammad.

Lojo är den största kommunen i Västnyland

Skattesatsen 8 procent - vad räcker det till?

Pengar är viktigt i allt det kommunala. Om vård- och landskapsreformen blir verklighet, försvinner merparten av de nuvarande kommunalskatteintäkterna till landskapen. Kvar för Lojos del blir drygt 8 procent.

Virkbybon och företagaren Jan-Mikael Holmström från Samlingspartiet tror att det blir kärva tider då pengarna ska räcka till för dagvård, skolor, vägar, planläggning och allt annat som inte hör till social- och hälsovården.

- Det innebär knappa tider. Det gäller att planera väl så att pengarna och resurserna räcker till.

Yle Nyheter Västnyland video: Yle Västnylands valdebatt: Lojo 2/3 - Spela upp på Arenan

Holmström kan ändå inte på rak arm nämna något exempel på hur servicenätet kan påverkas av den stora reformen.

I Lojo har politikerna varit delade mellan större moderna enheter i centrum eller mindre gamla enheter i periferin. Holmström säger inte vilka han föredrar utan konstaterar att det är en balansgång.

"Lojos parkeringsövervakning ger staden dålig publicitet"

Planläggningen hör till de uppgifter som kommunen får sköta också i framtiden. I Lojo har centrumplanerna varit aktuella. Det har talats om promenadvänlighet och om parkeringsavgifter.

De grönas Rolf Oinonen anser att det borde vara lätt att komma med bil nära centrum. I Salo är det lätt att parkera gratis nära torget.

- Man kunde betala på några gator nära centrum men i övrigt borde det vara fritt, säger Oinonen.

Yle Nyheter Västnyland video: Yle Västnylands valdebatt: Lojo 3/3 - Spela upp på Arenan

- Vi tar bort parkeringsavgifterna. Det är idiotiskt att parkera 20 minuter och sedan behöva rusa tillbaka för att hinna i tid, säger också Jan-Mikael Holmström (Saml).

En parkeringsautomat
Bildtext Parkeringsavgiften delar Lojoborna och -politikerna.
Bild: Yle/ Katarina Andersson

Björn Heir (SFP) berättar att alla i Lojo vill parkera mycket nära den plats man tänker besöka. Han är också för att slopa avgiften.

- Jag tror inte det lönar sig att bära upp parkeringsavgifter. Jag tror inte att det finns några stora pengar att tjäna på det här.

Några centralgator kan vara avgiftsbelagda men det räcker, anser Heir.

Hilkka Hyrkkö (C) tycker att avgiften är löjlig och ger staden negativ publicitet.

- Lojos parkeringsövervakare är världskända. Är man 30 sekunder sen så får man böter!

Varken Holmström, Heir, Hyrkkö eller Oinonen sitter med i nuvarande fullmäktige.

De grupper som inte skickade en representant till Yle Västnylands debatt var SDP, Sannfinländarna, Meidän Lohja och Kristdemokraterna.


Yle Västnyland bjuder in partierna i regionens kommuner till valdebatt fem onsdagar i rad. Partierna får välja sin representant. På inbjudningslistan finns de partier som fick platser i valet 2012. Se hela debatten i videorna.

Diskussion om artikeln