Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sisu, sauna och Saijonmaa - det är vad svenskarna vet om Finland

Från 2017
Uppdaterad 02.03.2017 18:00.
Svenskars syn på Finland och finländare - Spela upp på Arenan

Det är främst slitna klichéer som bastu, natur och sisu som svenskarna känner till om Finland, visar en ny undersökning. Över hälften anser själva att de har liten kunskap om Finland. Många är ändå intresserade av att lära sig mer.

- Bastu, sisu, Sibelius, tusen sjöar, dopning på längdskidor, räknar Björn Carlberg upp spontant som svar på vad han associerar Finland med.

Carlberg är bättre än 34 procent av sina landsmän som deltagit i den färska undersökningen: så många svenskar har aldrig hört talas om nationalkompositören Jean Sibelius. Både Esa-Pekka Salonen och Angry Birds klarar sig bättre. Den mest kända finländska kulturpersonligheten är ändå - föga överraskande - Mumintrollet.

Sisu, sjöar och bastu. Marimekko. Ett starkt folk. Och så design - Iittala och allt.

― Katarina Forste

Av andra kulturfenomen och -personligheter, som inte nämns i undersökningen, är Arja Saijonmaa och Lordi de mest kända. Men majoriteten kan inte spontant nämna någon alls.

Det är analys- och konsultföretaget Novus som har gjort undersökningen på beställning av Finlandsintitutet, Kulturfonden Sverige och tankesmedjan Magma.

Liten kunskap - positiv inställning

De flesta svenskar är positivt inställda till Finland, 62 procent har en positiv bild av grannlandet. Svenskarna själva upplever ändå inte att de vet så mycket om sina grannar: hela 53 procent uppger att de har liten kunskap om Finland.

"Jag har aldrig förstått definitionen (finlandssvensk red.anm.). Många har svenska namn till exempel, men jag förstår inte hur det blev så.

― Deltagare i undersökningen

Majorieten anser ändå att de borde veta mera. Också de som är intresserade av att veta mer är i majoritet. Nästan sju av tio svenskar kan kanske eller absolut tänka sig att turista i Finland det närmaste året.

Diagram över svenskars kunskap om Finland
Bild: Novus

Nästan en tredjedel av svenskarna har aldrig satt sin fot i Finland - samtidigt har mer än var fjärde svensk varit i Finland minst fem gånger.

De många s:ens land

Många ord på s kommer upp när Svenska Yle talar med svenskar på stan i Stockholm: sisu, sjöar, Sibelius, styrka, seghet.

- Sisu, sjöar och bastu. Marimekko. Ett starkt folk. Och så design - Iittala och allt, räknar Katarina Forste upp.

Också Ellen Höög tänker genast på de tusen sjöars land när hon hör Finland.

- Mycket sjöar, ett folk som inte är rädda för kyla och gärna utmanar sig själva.

Finlandssvenskar okända

Trots ett gemensamt språk är finlandssvenskarna en okänd minoritet för svenskarna. Hela 59 procent av svenskarna tror eller tror sig veta att sverigefinnar och finlandssvenskar är samma sak.

Diagram över svenskars kunskap om Finland
Bild: Novus

Bara 21 procent vet med säkerhet att finlandssvenskar är en minoritetsgrupp i Finland. Lika få känner till att svenska är ett nationalspråk i Finland, jämställt med finskan.

Också finlandssvenska författaren Kjell Westö är en okänd figur bland de tillfrågade: 74 procent har aldrig hört talas om honom.

Diskussion om artikeln