Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jauhojärvi stolt över rumskompisen: ”Har varit enormt tryck på Iivo”

Från 2017
Iivo Niskanen.
Bildtext Kram, rumskompis! Iivo Niskanen får en välförtjänt gratulation av sin vapendragare Sami Jauhojärvi.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

De vaknade upp i samma rum inför säsongens lopp. När Iivo Niskanen går och lägger sig i kväll får Sami Jauhojärvi sova nära en världsmästare. ”Det var en knock av alla andra”, säger veteranen.

Sami Jauhojärvi gjorde vinterns klart vassaste insats i dagens VM-lopp över femton kilometer klassiskt. Trots det var han totalt chanslös mot Iivo Niskanen.

Den finländska veteranen var inte ensam. Ingen hade någon möjlighet att matcha Niskanen när han trampade igång maskinen i Lahtis.

– Jag är väldigt stolt över att Iivo pallade för trycket. Det har varit enormt utifrån på Iivo och enormt från honom själv också. Efter säsongens tidigare resultat kom han hit till hemma-VM som favorit. Att klara av det visar vilken mental styrka han har, säger Jauhojärvi till Yle.

"Väldigt analytisk"

I söndags var det bistra miner hos Jauhojärvi och Niskanen. Ett till synes klart VM-guld gick upp i rök när Niskanen och norrmannen Emil Iversen krokade ihop inne på stadion under sprintstafettens upplösning.

Den finländska guldduon från OS i Sotji fick nöja sig med brons då. I dag blev det bättre.

– Iivos insats är otrolig. Det var en knock av alla andra.

– Han är en väldigt analytisk och humoristisk kille, beskriver Jauhojärvi dagens världsmästare.

"Säsongens bästa åkning"

Under VM-dagarna delar Jauhojärvi rum med Niskanen vid det finländska lägret i Vierumäki.

– I dag var det väldigt tyst i vårt rum jämfört med inför sprintstafetten, säger Jauhojärvi.

Inte undra på. Femton kilometer klassiskt med intervallstart var båda åkarnas huvuddistans under VM. Även Jauhojärvi, som åkte in som åtta, var mycket nöjd med vad han presterade i hemmaterrängen.

– Säsongens bästa åkning, säsongens bästa placering. De andra åker snabbare. Det här var min kapacitet. När jag funderade igenom loppet efteråt, så tänkte jag på ett par partier där det kanske kunde ha gått snabbare. Samtidigt kunde jag knappt stå upp efter målgången. Jag gav precis allt.

– Dessutom var mitt material utmärkt i dag. Jag var lite osäker efter världscupen i Otepää, där jag tog fel skidor. Nu hade jag väldigt bra fäste och glid.

Diskussion om artikeln