Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tårögd Niskanen försvarar Myllylä: "Låt honom vila i frid"

Från 2017
Uppdaterad 01.03.2017 23:43.
Iivo Niskanen.
Bildtext Iivo Niskanen fick frågor om sitt Mika Myllylä-uttalande efter VM-guldet.
Bild: All Over Press

Iivo Niskanen hann knappt klä på sig torra kläder. Sedan valde världsmästaren att jämföra sig med Mika Myllylä – och sätta igång en frågestorm från Sverige och Norge. ”Han har varit min största idol”, säger Niskanen.

Iivo Niskanen visade var skåpet skulle stå under dagens intervallstartslopp i Lahtis. Han knep VM-guldet i överlägsen stil.

När den färske världsmästaren sedan vandrade genom intervjuzonen stannade han till vid SVT:s mikrofon.

– Jag har under många år undrat om jag skulle kunna bli lika bra som Mika Myllylä och i dag tog jag ett guld. Det är en stor dag för mig. Jag hörde många mellantider och bestämde mig för att inte starta för hårt och efter ett par kilometer satte jag in stöten, sa Niskanen till den svenska tv-kanalen.

Det var startskottet för att sätta igång kritikstormen i Norge och Sverige.

Mika Myllylä.
Bildtext Mika Myllylä plockade många medaljer.
Bild: imago sportfotodienst / All Over Press

"Var en superstjärna"

Mika Myllylä tog totalt femton mästerskapsmedaljer – bland annat tre guld när han blev VM-kung i Ramsau 1999. Under hemma-VM 2001 åkte Myllylä fast för dopning, vilket också blev slutet på hans skidkarriär. Under åren efter det erkände Myllylä att han har använt epo under sin karriär och 2011 dog han.

Myllylä var Niskanens stora idol som ung och när han nu står som världsmästare vill han uppmärksamma sin avlidne idol. Det tvingades han förklara.

– Han har varit en superstjärna i finländsk skidåkning. När jag var nio år gammal satt jag och kollade på bilder som jag hade i mitt rum och undrade om jag skulle bli lika bra som honom. Han har varit min största idol, säger han enligt Aftonbladet.

"Pressen har dödat honom"

Efter krossen i Lahtis vill en tårögd Niskanen att framför allt norrmännen ska förlåta Myllylä.

– Folk kanske måste tänka på sig själva. Det var en annan tid än nu. Mika Myllylä är inte här längre och pressen har dödat honom så jag tycker att norrmän och alla andra ska låta honom vila i frid.

Aftonbladet: Det verkar som att du blir känslosam?

– Ja, förhoppningsvis är det en ny sida i finländsk skidåkning och att ingen pratar om det som hände när jag var nio år. Jag har inte förstått något om det utanför sporten. Jag hoppas att man inte tar upp den saken igen efter loppen 2017 och att vi kan glömma det nu. Jag har faktiskt träffat Mika en gång. Han var inte en toppidrottare längre och han var långt ifrån toppformen, men han hade min respekt. Det är sorgligt att medierna har lagt för mycket press på en kille.

Diskussion om artikeln