Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Samlingspartiet hade svårt att locka kandidater

Från 2017
Uppdaterad 02.03.2017 15:00.
Valbås
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle

Samlingspartiet nådde inte målet i kandidatnomineringen. Kristdemokraterna är nöjdare medan man i Centern säger att man lyckades okej i städerna, men sämre på den svenska landsbygden.

Samlingspartiet hade 600 kandidater som mål i Vasa valdistrikt, men det blev bara 517. I den viktigaste staden Vasa seglade både Socialdemokraterna och SFP förbi med fler kandidater.

I Vasa har diskussionen om omfattande jour säkert påverkat kandidatantalet, säger Samlingspartiets ordförande i Österbotten, Jussi Taittonen. I Vasa nådde Samlingspartiet upp till endast 65 procent av målet.

Ändå är Taittonen säker på att Samlingspartiet håller ställningarna.

- Samlingspartiet blir utan vidare största parti Vasa.

Andra skäl till att Samlingspartiet haft svårt att värva kandidater förklarar Taittonen med att folk säger att de inte har tid och att man upplever att det snart finns för lite att besluta om i kommunerna.

I de svenska landsbygdskommunerna har Samlingspartiet haft svårt att få in en fot. I flera kommuner är partiet helt utan kandidater, i andra finns endast ett fåtal.

- Vi har inte lyckats skapa ett alternativ till det dominerande partiet, men vi fortsätter att jobba på det.

KD ökar i Österbotten

Hos Kristdemokraterna säger riksdagsledamot Peter Östman att det blev en svag uppgång av kandidater i såväl Mellersta Österbotten som i Sydösterbotten. Partiet fick ihop 330 kandidater.

- Vi får vara nöjda, det blev en liten uppgång. I Österbotten saknar KD kandidater i Vörå och Kaskö, men å andra sidan fick partiet för första gången en kandidat i Korsnäs.

Liksom i Samlingspartiet säger Peter Östman att de som tackat nej motiverat det med tidsbrist, men det finns också andra nya skäl som ett hårdare debattklimat.

- Rädslan att bli uthängd har påverkat folks vilja att ställa upp i valet.

Som inom flera andra partier tror också Östman att rikspolitiken kommer att avspegla sig på kommunalvalet.

- Röstningsbeteendet kommer att påverkas av jourfrågan i Vasa och till exempel eutanasidebatten som startar i riksdagen.

Var Kristdemokraterna står efter valet den 9 april vill Peter Östman inte spekulera i.

- En del partier kommer säkert att vara väldigt besvikna, andra glada, men det avgör väljarna.

Centern lockade 100 kandidater

Cirka 100 kandidater är bra efter omständigheterna, säger Svenska distriktets ordförande Peter Knuts. Det har gått helt okej där Centern är starkare, men det blev ett sämre resultat i kommuner där Centern är svagare.

Till exempel i Kristinestad, Kronoby och Vasa har man lyckats bra, men sämre i Malax, Närpes och Korsholm, säger Knuts. I flera andra kommuner blav partiet helt utan kandidater.

- Det politiska trycket från SFP har varit hårt i jourfrågan och i andra frågor och det har varit svårt att få folk att ställa upp.

Sanningen om sjukhusdebatten är att Vasa inte har råd med sjukhus med omfattande jour, säger Knuts. Han hänvisar till Karleby där staden insåg att med omfattande jour hade man tvingats stänga alla hälsocentraler på landsbygden.

- I dag har Vasa ett fungerande sjukhus, men ett sjukhus med omfattande jour hade vi inte klarat av.

Enligt Knuts blir en av de intressanta frågorna i valet hur kommunerna ska överleva. Också vårdfrågan komer att stå i centrum. I Kronoby som är ett särfall handlar det om landskapstillhörigheten.

Men ytterst är vårens kommunalval ändå ett personval och inte så mycket ett partival, säger Knuts.

- I Österbotten blir Centern aldrig ett majoritetsparti, men vi kan ju vara med och diskutera och hitta lösningar.

Diskussion om artikeln