Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ett höghus i trä växer upp på några minuter

Från 2017
Uppdaterad 02.03.2017 09:10.
Servicehuset Ratamo i Åbo är ett fyra våningar högst trähöghus, men det nya huset bakom är byggt i betong.
Bildtext Servicehuset Ratamo i Åbo är ett fyra våningar högt trähöghus, men det nya huset bakom är byggt i betong.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Det är ovanligt att i Finland bygga flervåningshus i trä, trots att de som bor i sådana hus mestadels har positiva erfarenheter.

– Här är tystare, träet ger ett vackrare ljud. Och luften är renare och inte så torr, säger Tanja Vanharanta, som är enhetschef vid servicehuset Ratamo Turku. Och titta på mina händer. Jag brukar lida av torra händer på vintern, men nu är handryggen mjuk och fin.

Tanja Vanharanta.
Bildtext Servicehusets enhetschef Tanja Vanharanta.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Trähuset i fyra våningar stod för tre år sedan klart i Åbostadsdelen Storheikkilä, och blev då mycket uppmärksammat. Bland annat krävdes noggranna uträkningar om brandsäkerheten, eftersom bostads- och rehabiliteringscentret är ett hem för personer med missbruks- eller mentala problem.

– Allt har gått bra, förklarar vd Timo Mantila vid bostadsbolaget Lakea. Huset i Åbo var det andra vi lät bygga i trä, och vi har inte behövt göra några ändringar eller reparationer. Jo, träbyggnadstekniken har utvecklats, men inget i konstruktionerna har behövts göras om.

Mantila förklarar att det är tystare i trähuset än i andra hus tack vare att man byggt det i moduler. Varje lägenhet är en egen enhet med egna väggar. Grannen har likaså egna väggar runt sin lägenhet, och mellan dem finns en luftspalt.

Är det sundare att bo i trähus?

– Vad jag har hört från huset i Åbo och från våra andra trähus, så är invånarna likaså nöjda med inomhusluften, säger Mantila. Eftersom det inte används vatten vid bygget, ingen cement behöver torka, så känns luften renare.

Det låter mer än bra. Bland annat skolbarnsföräldrar och fastighetschefer skulle vilja ha hus som garanterat inte ger problem för allergiker. Men varken Vanharanta eller Mantila känner ändå till om det gjorts några vetenskapliga undersökningar om inomhusluften, eller om det endast är något invånare själva har upplevt.

En sak som däremot är synd i Ratamo Turku är att du egentligen inte ser att det är ett trähus. I lägenheterna och i korridorerna finns några lister och trösklar i trä, men i övrigt är allt trä gömt bakom tapeter och gipsskivor.

I allrummet på servicehuset Ratamo Turku är både bord, stolar och väggar i trä.
Bildtext I allrummet på servicehuset Ratamo Turku är både bord, stolar och väggar i trä.
Bild: Yle/Linus Hoffman

– Man tänker inte ens på att det är ett trähus. Det skulle ge en helt annan atmosfär, exempelvis i allrummet eller i trappuppgången om träet fanns synligt här, säger Vanharanta och knackar i väggen i trappuppgången.

Det ekar trevligt. På samma vis låter trappstegen i trappan mjukare än i andra höghus.

Trä är dyrare, trots att det växer nytt

Men trähusbyggandet i Åbo har inte fortsatt i samma takt. I slutet av januari blev ett andra hus klart på samma tomt som servicehuset Ratamo Turku, men det är byggt i betong.

– Det är en kostnadsfråga. Tills vidare är det dyrare att bygga i trä än i cement. Om kommunerna skulle vilja understöda trähusbyggande kunde en möjlighet vara att man sålde tomter för trähus till ett lägre pris, föreslår Mantila.

Det är först nu då trähuskvarteren Slottsstaden vid Slottsfältet börjar byggas som trähusbyggandet tar fart igen i Åbo. Flera olika företag inom byggbranschen är intresserade, och man kan så småningom börja se standardiserade trähuslösningar. Dessutom är det en grön lösning.

– Till bostadsmässan i Seinäjoki 2016 byggde vi ett flervåningshus, förklarar Mantila. Det behövdes cirka 1 000 kubikmeter trä för huset, det vill säga samma mängd som på några minuter växer i de finländska skogarna.

Trävaruindustrin vill göra trähusbyggande till ett kommunalvalstema, och man arrangerar i mars en turné med seminarier på tolv orter, bland annat i Åbo och Helsingfors.

Diskussion om artikeln