Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Boström redo för utmaningen i SJK: ”Vet vad som krävs”

Från 2017
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Sixten Boström är ny chefstränare i SJK - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Under Sixten Boströms ledning ska SJK vara ett bollhållande lag med aggressivt försvarsspel. Om en månad ska spelfilosofin sitta så att laget kan vara med och slåss i toppen av ligan även i år.

För två veckor sedan kom det oväntade beskedet att SJK:s succétränare Simo Valakari fått sparken. Efter snabba förhandlingar valde Sixten Boström att nappa på SJK:s erbjudande och skrev på för ett år med klubben.

Boström har inte speciellt mycket tid på sig att sätta sin egen prägel på laget och implementera sin spelfilosofi då ligasäsongen kör igång om ungefär en månad.

– Till en viss mån har jag satt min prägel på laget. Det finns detaljer som vi har tränat på som syns i vårt sätt att spela nu. Förhoppningsvis ska vi vara ett bollhållande lag med ett aggressivt försvarsspel och det vill jag se i SJK den här säsongen, säger Boström till Yle Sporten.

Senast Boström fungerade som chefstränare var säsongerna 2013 och 2014 i HJK. Under sin första säsong i klubben lotsade han laget till ligaguld men på våren 2014 fick han sparken.

I början av år 2015 bar flyttlasset iväg till USA där han under två säsongen var assisterande tränare i MLS-klubben Columbus Crew. Åren i USA gav också mycket för Boström med tanke på arbetet som nu inletts i SJK.

– Jag ser mig själv som en mer färdig chefstränare idag än för två år sedan då jag åkte iväg, säger han.

Sixten Boström
Bildtext Sixten Boström har skrivit på för ett år med SJK
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

”Överraskning att Simo lämnade”

För spelarna har det nu blivit en ny vardag med Boström som tränare istället för Valakari. Att tränare byts ut hör till branschen och spelarna försöker göra det bästa av situationen.

– Visst var det en överraskning att Simo lämnade. Vi nådde stora framgångar med honom men vi måste bara fortsätta jobba hårt.

– Sixten har gjort en del förändringar och vi försöker spela på ett lite annat sätt nu. Samtidigt är fotbollens principer alltid lika, vi vill vinna matcher, hålla i bollen och göra mål, säger backen Richie Dorman som nu gör sin sjätte säsong i SJK till Yle Sporten.

Richie Dorman i SJK
Bildtext Richie Dorman gör sin sjätte säsong i SJK
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Känner ingen press

SJK har blivit en maktfaktor i finländsk fotboll sedan laget steg till ligan inför säsongen 2014. Succén var omedelbar då laget tog silver 2014 och redan året efter blev det ligaguld. Förra säsongen slutade med ett brons i ligan och ett guld i cupen.

– Jag koncentrerar mig på mitt jobb och gör det så bra jag bara kan men nej, jag känner ingen press. När man kommer till Seinäjoki och ser de senaste årens resultat så vet man vad som krävs.

– Det är också orsaken varför jag är här. Jag vill jobba i en bra klubb där alla vill att vi ska klara oss så bra som möjligt, säger han.

Under de första veckorna har Boström ofta varit i kontakt med sin företrädare Simo Valakari för att bland annat diskutera spelare.

– Vi har en väldigt bra relation och har inga tvister. Vi har pratat nästan dagligen och dessutom har han två söner i laget, säger han.

SJK firar cupguld.
Bildtext SJK vann cupguld 2016
Bild: All Over Press

Ska vara redo när säsongen börjar

Simo Valakari fick lämna SJK då han inte lyckades komma överens om en gemensam linje med klubbledningen. På den punkten har Boström det nu bättre förspänt.

– På en och en halv vecka hinner man inte ställa så mycket krav men nog har jag diskuterat med klubbledningen. Vi har samma mål och vill försöka få ihop ett så bra lag som möjligt så det finns det inga problem, säger Boström.

Nästa vecka kommer SJK att åka på ett utlandsläger för att där finslipa på de sista detaljerna innan ligasäsongen börjar. För SJK:s del är det premiär den 5 april då laget möter FC Lahti på hemmaplan.

– Tanken är att vi ska vara färdiga om en månad. Inget lag är som bäst då serien börjar och både spelarna och laget utvecklas under säsongens gång men vi ska vara färdiga för ligastart då säsongen börjar, säger Boström.

Diskussion om artikeln