Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Skräller Antti Aalto i den stora backen?

Från 2017
Uppdaterad 02.03.2017 18:04.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM på skidor, backhoppning stora backen (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Backhopparen Antti Aalto skrällde med sin kvaltävlingsseger på onsdagen. Fortsätter det osannolika flytet i tävlingen på torsdag?

Vad och när

Herrarnas andra individuella tävling i VM avgörs i den stora HS130-backen i Lahtis.

Sändningen på Arenan börjar klockan 18.25. Mikael Oivo refererar på svenska.

Utgångläget

Världscupledaren Kamil Stoch blev utan medalj i normalbacken. Polacken har haft bekymmer med knäet men är trots allt en av de stora förhandsfavoriterna inför tävlingen. Har flera stortävlingsguld från tidigare.

Stochs främsta utmanare kommer från Österrike. Stefan Kraft vann sitt första individuella VM-guld i normalbacken och har imponerat även i stora backen.

Tyskarnas främsta hopp i stora backen är Andreas Wellinger. VM-silvermedaljören i normalbacken har specialicerat sig på andra och tredjeplatser även i världscupen i år.

Slovenen Peter Prevc har visat tecken på att piggna till inför tävlingen i stora backen.

Skrällvarning

De norska backhopparna har haft ett dåligt VM så här långt men i kväll kan det lossna.

Daniel André Tande har varit bäst av norrmännen i världscupen men han har visat upp en blekare sida av sig själv i sitt första VM. Han behöver ändå inte bära resultatansvaret ensam.

Andreas Stjernen, Anders Fannemel och Johan André Forfang kan blanda sig in i medaljstriden.

Finländarna

Alla fyra finländare klarade kvalet, precis som i normalbacken.

I senaste tävling var Janne Ahonen Finlands största hopp men han har fått plötsliga teknikproblem i den för honom så bekanta stora backen i Lahtis. Klarar han av att reda ut problemen inom ett dygn efter kvalet?

Antti Aalto drog nytta av de goda vindförhållandena under sitt hopp som räckte till kvaltävlingsseger. Om han utför lika fina hopp i tävlingen kommer han att ta Finlands klart bästa backhoppningsplacering vid detta VM – i bästa fall i närheten av tio i topp.

Ville Larinto har hoppat bäst av finländarna på träningarna i den stora backen. Säkerheten saknas fortfarande, men potential finns för en placering bland de 20 bästa.

Jarkko Määttä trivs bättre i större backar. Han blev utanför den andra omgången i normalbacken men kommer in bland de 30 bästa ifall han får till det i den första omgången.

Historisk detalj

Ingen av VM-medaljörerna i stora backen i Falun för två år sedan ställer upp den här gången.

Guldmedaljören Severin Freund är borta ur VM på grund av skadeproblem, silvermedaljören Gregor Schlierenzauer rymdes inte med i det österrisiska laget i stora backen, och bronsmedaljören Rune Velta har lagt av.

Läge för nya killar att få bestiga prispallen i VM.

Referentens tips

Ifall någon utanför trion Stefan Kraft, Kamil Stoch, Peter Prevc vinner VM-guld är backhoppningsreferenten lätt överraskad.

I sin nuvarande form har Antti Aalto, Ville Larinto och Jarkko Määttä möjligheter att ta sig in bland de 20 bästa ifall de lyckas bra i båda hoppen. En av hopparna gör det och således klarar laget sin målsättning för årets VM.

Diskussion om artikeln