Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trumps USA skär ned på bistånd till kvinnor - Finland satsar mer

Från 2017
Uppdaterad 02.03.2017 22:30.
barn o flyktingläger i mogadishu
Bildtext Flyktingläger i Mogadishu
Bild: Yle/Liselott Lindström

Finland beviljar ytterligare 20 miljoner euro till arbetet för främja sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i utvecklingsländer, meddelar Utrikesministeriet.

- Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är en av prioriteterna i Finlands utvecklingssamarbete, sade utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen på konferensen She Decides i Bryssel.

Det finländska beslutet är enligt Mykkänen en reaktion på det ändrade politiska klimatet och i synnerhet på Trumpadministrationens besked om nedskärningar i projekt som siktar på att rädda miljontals flickors hälsa och till och med liv.

- Vi reagerar på denna situation genom att satsa ytterligare på att förbättra kvinnors och flickors ställning”, sade Mykkänen.

Satsningarna handlar enligt ministern om trygga förlossningar, sexuell självbestämmanderätt, rätt till preventivmedel och trygg abort.

- Varje euro som investeras i sexuell och reproduktiv hälsa ger samhällsekonomin en vinst på 120 euro, sade Mykkänen.

Riksdagsledamöter efterlyser ökade anslag

En grupp riksdagsledamöter frågar sig var pengarna till satsningen tas ifrån. Det är illa om tilläggsfinansieringen är bort från andra satsningar, säger Hanna Sarkkinen från Vänsterförbundet.

Spörsmålet har undertecknats även av Anders Adlercreutz (SFP), Satu Hassi (Gröna), Ilkka Kantola (SDP), Antero Laukkanen (KD), Aila Paloniemi (C) ja Saara-Sofia Siren (Saml).

Utrikeshandels- och utvecklingsministerns specialmedarbetare Pasi Rajala säger tilläggsfinansieringen tas ur den pott som finns för utvecklingssamarbete. Han säger att det inte finns några nya pengar att ta ur, säger han.

De pengar som nu används till sexuell och reproduktiv hälsa har enligt Rajala inte varit öronmärkta för något specifikt ändamål.

Lika stort bidrag från Sverige

She Decides har enligt det svenska utrikesdepartementet arrangerats av Sverige, Belgien, Nederländerna och Danmark.

- Konferensen är ett ställningstagande för kvinnors rättigheter och självklara rätt att bestämma över sin egen kropp, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, på UD:s webbplats.

Den en dag långa konferensen har enligt Guardian som mål att samla in 600 miljoner dollar. Tidigt på torsdagen hade deltagare enligt Guardian gett löften om 100 miljoner dollar. Finland och Sverige har utlovat 20 miljoner euro var. Belgien, Danmark, Nederländerna och Norge har lovat betala 10 miljoner dollar var.

Den nederländska regeringen har bedömt att Trumpadministrationens beslut innebär att det amerikanska biståndet till arbetet för att främja sexuell och reproduktiv hälsa minskar med 600 miljoner dollar under de fyra närmaste åren.

Diskussion om artikeln