Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Könsneutralt äktenskap är här - motgumenten ekar kvar

Från 2017
Uppdaterad 03.03.2017 09:40.
Sex & Sånt: Argument mot könsneutralt äktenskap - Spela upp på Arenan

Hur reagerar man som HBT-person på argumenten mot att tillåta samkönade par att gifta sig? Det var en av sakerna som diskuterades i Sex & Sånts avsnitt om den nya könsneutrala äktenskapslagen.

Argument som “Om samkönade par får gifta sig, så får man väl snart gifta sig med sin hund också” ger blandade reaktioner hos skådespelaren Christoffer Strandberg.

- Som komiker är det ett guldläge. Jag behöver inte ens skriva manuskript för mina karaktärer, det är bara att kopiera. Men som människa är det bedrövligt.

- Det som upprör mig är hur man har pratar om oss, som om vi inte vore människor som också sitter och tittar på de här diskussionerna. Man måste stänga av det, förklarar Christoffer och får medhåll av Regnbågsankans nyblivna ordförande Catariina Salo.

- Man måste stänga av det jo. Man orkar inte hur mycket som helst.

Som om vi inte vore människor

Hanna Bäckström, som är aktiv inom Ungpride i Helsingfors tycker att nivån på vissa av argumenten visar att alla inte har förstått poängen.

- De har farit riktigt tio kilometer ut åt skogen. Ibland börjar man ju skratta, men samtidigt är det synd också att folk lyckas dra sådana paraleller som de gör.

Inte alla argument är löjliga

Det har förstås också funnits argument som är värda att diskutera och debattera. Ett exempel är de som säger “Tänk på barnens bästa. Låt samkönade par gifta sig, men låt dem inte få adoptera”.

Catariina Salo håller tillsammans med sin fru på att försöka bli gravida, och hon blir upprörd över påståenden om att de inte kunde vara bra föräldrar.

-Det känns riktigt pissigt. Lika adoptionsrätt och lika adoptionsrätt är ju en BRA sak för barnet. Barn behöver föräldrar som älskar dem och tar ansvar för dem.

Christoffer instämmer och lyfter fram forskningar krink ämnet.

- När det inte heller finns forskning som stöder den sidan, utan tvärtom. Någon forskning visade på att barn som växer upp med två mammor har det bättre än andra.

Tänk på de barnen. Vad om dom skulle höra vad ni säger?

Hanna påpekar att man definitivt måste tänka på barnen.

- Men eller hur. Tänk på barnen. Det finns redan barn som bor i regnbågsfamiljen, och det finns barn som är HBT-personer, tänk på de barnen. Vad om de skulle höra vad ni säger?

- Och dom hör ju, det är det värsta, fyller Christoffer på med.

Christoffer är noga med att påpeka att man inte kan hindra folk från att ha sina åsikter eller ha sin tro. Det är något många tar till som ett argument mot könsneutrala äktenskap.

- Någons personliga tro på Gud får ändå inte avgöra vad andra människor gör med sitt liv.

Här kan du se hela diskussionen om det könsneutrala äktenskapet:

Sex & Sånt: Könsneutralt äktenskap - Spela upp på Arenan