Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Afrorytmer på kantele - finländsk-senegalesiska Afrotysonia släpper debutalbum

Från 2017
Trion Afrotysonia. Från vänster Macoumba Ndiaye, Sonja Korkman och Aino Kurki.
Bildtext Gruppen Afrotysonia debuterar på skiva. Från vänster Macoumba Ndiaye, Sonja Korkman och Aino Kurki.
Bild: Afrotysonia / Sami Mannerheimo

I Västafrika spelar man kora, men finländska Afrotysonia har bytt ut den afrikanska harpan mot en purfinsk kantele. På debutskivan Dance on the Roof sammansmälter västafrikanska och karibiska rytmer, finsk folkmusik och jazz till en svängig och dansant helhet.

Det finns dagar då man helst skulle slänga ut datorn genom fönstret och kliva ut för att dansa på taket i stället. En sådan dag inspirerade finlandssvenska Sonja Korkman till titellåten på den nya skivan Dance on the Roof.

Sonja Korkman är sångsolist i Afrotysonia, en trio som glatt och fördomsfritt kombinerar finsk kantele med afrikanska rytmer. Musiken på gruppens färska debutskiva svänger och gungar på afrikanskt och karibiskt vis, men koran, den västafrikanska harpan, har man bytt ut mot en kantele, det finskaste av alla instrument.

Porträtt av Sonja Korkman
Bildtext Sonja Korkman är sångsolist i Afrotysonia och skriver det mesta av gruppens musik.
Bild: Yle / Henrik Svahn

Hejare på kantele

För det mästerliga kantelespelet svarar Aino Kurki, som får sitt instrument att låta som en hel orkester.

– Aino har utvecklat ett alldeles eget sätt att spela kantele, säger Sonja Korkman. – Hon har en utbildning i traditionell nordisk musik men har tagit starka intryck av den västafrikanska korastilen.

Tredje medlem i Afrotysonia är senegalesiska Macoumba Ndiaye, som spelar trummor och slagverk. Han har bott i Finland några år och snabbt etablerat sig som en efterfrågad musiker.

– Vi hade tur när vi fick Macoumba med i bandet, säger Sonja. – Det var då vi hittade vårt eget sound.

Fångar stämningar

Afrotysonia gör sin egen musik, och låtarna har tagit form och finslipats på många spelningar under det gångna året. Det är i allmänhet Sonja Korkman som skriver texterna, medan musiken görs av Sonja och Aino tillsammans. Hela bandet svarar för arrangemangen.

– Nå'n politisk agenda har jag inte när jag skriver mina texter, säger Sonja. – Min filosofi är att fånga stunder, situationer och känslor och försöka återge dem så väl som möjligt.

Omslaget till Afrotysonias skiva Dance on the Roof
Bildtext Dance on the Roof är Afrotysonias debutskiva.
Bild: Afrotysonia / Fabio Selvas

Att ha roligt är huvudsaken

Då Afrotysonia spelar är det meningen att både bandet och publiken ska ha roligt. Gruppens pigga och svängiga musik lockar till dans och har fått ett gott mottagande av publiken.

– Folk tycker att vår musik är positiv och de blir glada av att lyssna på den, säger Sonja.

Senegal nästa?

Afrotysonia har skivreleasekonsert på Tenho i Helsingfors den 2 mars. Efter det följer fler spelningar i huvudstadsregionen och i sommar förhoppningsvis många festivalframträdanden.

Utomlands har gruppen ännu inte hunnit spela, men tanken är inte främmande.

– Macoumba har stora planer på en turné i Senegal, skrattar Sonja. – Vi får se hur det blir.


Sonja Korkman berättar mer om Afrotysonia och gruppens musik i Vega Kväll, torsdagen den 2 mars efter kl. 18.03. Då hör du också musik från den nya skivan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln