Västnyländska asylsökande: Vi kan inte åka hem

Också västnyländska asylsökande demonstrerar nu mot den finländska asylpolitiken. Asylsökande inledde en demonstration vid järnvägsstationen Hangö vid middagstid på torsdagen (2.3).
Flyktingarna demonstrerar mot det de uppfattar som Migrationsverkets orättvisa beslut och mot tvångsutvisningar. Demonstranterna vill att Finlands regering ska ha en humanare asylpolitik.
Då demonstrationen började klockan 12 fanns ett tjugotal asylsökande på plats, men de blev snart fler.
En timme senare var det redan omkring femtio demonstranter på gräsplanen bakom stationen. Bland demonstranterna fanns män, kvinnor och barn.
Demonstrationen i Hangö är inspirerad av den demonstration som pågått i några veckor i Helsingfors. Många av dem som deltar i Hangö har också besökt demonstrationen i Helsingfors.
Hur länge demonstrationen i Hangö kommer att fortsätta visste ännu ingen med säkerhet på onsdagen.
En av deltagarna sade att folk kommer och går till den och att det i morgon kommer att vara många asylsökande på plats.
De flesta av demonstranterna är på flykt från Irak eller Afghanistan.
Hur kan Migri ge så många negativa beslut?
Ahmed Al-Jumaili kommer från Irak. För tillfället bor han inkvarterad i Karis. Han deltar i demonstrationen i Hangö för att han vill försöka påverka.
- Vi vill protestera mot deporteringarna av asylsökande. Vi protesterar mot de dåliga beslut Migrationsverket gör och har gjort, förklarar Ahmed Al-Jumaili på rent klingande västnyländska.
Han säger att människor skickas iväg till sina hemländer utan ordentliga motiveringar.
- Vi undrar hur Migri kan ge så många negativa beslut, 85 procent av ansökningarna om uppehållstillstånd får ett negativt svar.
Finska folket visar humanitet mot oss
Ahmed Al-Jumaili säger att demonstranterna också vill att Finlands regering ska vara mera human i sin flykting- och asylpolitik.
- Finska folket visar humanitet mot oss, men det gör inte landets regering.
Han har varit i Finland i ett och ett halvt år och väntar fortsättningsvis på ett första beslut från Migri. Under tiden har han studerat svenska vid Lärkkulla folkakademi och spelat fotboll med EIF Akademi i division 3.
Vi vill leva i fred och säkerhet
Rania Saad bor i Hangö tillsammans med sin man Amar. I familjen finns tre små barn. Rania Saad deltar i demonstrationen tillsammans med sin snart tre år gamla son Abdullah.
- Alla vi som demonstrerar här i dag vill leva i fred och säkerhet. Därför vill vi alla stanna här i Finland, säger hon.
Hon säger att många har små barn och för dem skulle det vara livsfarligt att återvända till Irak.
Fel arbetsplats orsak till förföljelse
Hangöbon Vivi-Ann Winqvist har sedan i höst fungerat som vän till familjen Saad. Hon är rekryterad av Finlands Röda Kors.
- Ranias man har blivit förföljd i Irak eftersom han har jobbat för FN:s flyktingorganisation UNHCR. Familjen tvingades flytta flera gånger och till slut flydde de till Turkiet, berättar Vivi-Ann Winqvist.
Hon säger att familjen Saad vistades ungefär ett halvt år i Turkiet.
- De hoppades att de skulle kunna återvända till Irak.
Rania Saad säger att det är helt omöjligt för dem att återvända.
Sharhan hotas av deportering
Ali Diaa Sharhan kommer från den irakiska huvudstaden Bagdad. Han har fått två negativa beslut och hotas nu av deportering från landet.
- Jag fick det första negativa beslutet för åtta månader sedan. Jag överklagade till förvaltningsdomstolen och fick ett negativt beslut därifrån för en och en halv månad sedan, berättar Sharhan som kom till Finland år 2015.
Efter det andra negativa beslutet besvärade han sig till Högsta förvaltningsdomstolen. Men nu ser läget dåligt ut för honom.
- För två veckor sedan fick jag ett meddelande från polisen att jag måste lämna flyktingförläggningen inom en månad, berättar Ali Diaa Sharhan.
"Alla får negativt beslut"
Han säger att han under inga omständigheter kan återvända till Irak. Sharhan säger att hans liv är hotat där.
- Ingen av oss som demonstrerar här i dag kan återvända till Irak. I Irak pågår krig på flera håll.
Han säger att Migrationsverket ger negativa beslut till alla irakiska asylsökande.
- Det är inte rätt för Irak är inte ett säkert land oss säger Sharhan som vill studera till läkare.