Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny anklagelse från Aleksej Navalnyj: "Premiärminister Medvedev inblandad i korruption"

Från 2017
Aleksej Navalnyj gestikulerar under ett framträdande i radio.
Bildtext Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj redogör för slutsatserna i sin omfattande rapport i en rysk radiosändning.
Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

I Ryssland har oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj publicerat en kontroversiell rapport där premiärminister Dmitrij Medvedev anklagas för massiv korruption. Medvedevs pressekreterare stämplade rapporten som valpropaganda.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har satt in högsta växeln i sin mångåriga antikorruptionskamp.

Hans fond har publicerat flera stora undersökningar om korruption bland den ryska makteliten under årens lopp, men på torsdagen kom den allvarligaste hittills, där Navalnyj synar premiärminister Dmitrij Medvedev.

I rapporten hävdar Navalnyj att premiärminister Medvedev kontrollerar stora markområden, yachter, lägenheter, villor, palats, bondgårdar och vinodlingar i Ryssland och i Italien till ett värde av omkring en miljard euro.

Enligt undersökningen har pengarna kommit från mutor och lån från statliga banker. All egendom ägs officiellt av några icke kommersiella fonder som i sin tur leds av ett par av Medvedevs närmaste vänner.

Vänliga fonder

Navalnyjs stab har arbetat i flera månader med materialet och den över 100 sidor långa rapporten publicerades på internet på torsdagen. Sin vana trogen publicerade han också en nästan en timme lång videofilm som redan har setts av nästan 300 000 personer.

Rapporten är baserad på öppna källor och är mycket detaljerad.

Huvudrollen spelas av fonden ”Dar” som leds av Medvedevs gamla kamrat från universitetstiden. Rapporten visar hur fonden har fått tillgång till flera värdefulla tomter och egendomar till ett pris långt under marknadsvärde. Adresser som senare har förvandlats till privata lyxvillor.

Fondens offshorebolag köpte också två yachter till ett värde av 15 miljoner euro. De brukar regelbundet ligga för ankar vid Medvedevs villa utanför Moskva. Premiärministern har tagit flera bilder ombord på lyxbåtarna som han också har publicerat på Instagram.

Båda lyxbåtarna heter Fotina, som i den rysk-ortodoxa kyrkotraditionen är det samma som Svetlana, namnet som Medvedevs hustru bär.

"Bara lögner"

Aleksej Navalnyj menar att systemet med välgörenhetsfonder som styrs av vänner ofta används av den ryska makteliten för att gömma undan korruption.

Navalnyjs kontor har lämnat in en polisansökan där man kräver en utredning mot oligarken Alisjer Usmanov och premiärminister Medvedev om en eventuell muta på 80 miljoner euro.

Medvedevs pressekreterare viftade igår bort alla anklagelser.

– Hans rapport är en del av hans valkampanj, sa taleskvinnan. Det är lönlöst att kommentera propaganda från en oppositionspolitiker och en kriminell.

Aleksej Navalnyj försöker ställa upp i nästa års presidentval. Han fick nyligen en villkorlig fängelsedom för förskingring som i princip hindrar honom från att ställa upp. Domen anses vara politiskt motiverad och Navalnyj tänker överklaga.

Diskussion om artikeln