Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ahonen blickar redan framåt: Våra bästa hopp är konkurrenskraftiga

Från 2017
Janne Ahonen
Bildtext Janne Ahonen flög bäst av de blåvita i stora backen.
Bild: Lehtikuva

Finländarna var statister i stora backen i Lahtis. Janne Ahonen var bästa hemmahoppare på en 23:e plats.

Tre av de fyra finländarna lyckades ta sig till andra omgången. Också Antti Aalto var nära att vika sig en plats bland de 30 främsta, men gårdagens kvaletta slutade på den retsamma 31:a platsen.

Ville Larinto slutade på 26:e och Jarkko Määttä på 27:e plats i tävlingen.

– Det är små saker som leder till att differensen till täten blir så stor. Om vi får de detaljerna att klaffa så blir hoppen automatiskt mycket längre, säger Janne Ahonen då Yle Sporten ber honom analysera den kollektiva blåvita insatsen.

Lagbacken i sikte

Backhoppningen i Lahtis kulminerar i lagtävlingen på lördag. Finland förväntas inte kämpa om medaljerna, men Ville Larinto hoppas och tror att hemmalaget trotsar oddsen.

– Vårt lag är jämnbra. Vi var alla fyra vassa i kvaltävlingen. Antti Aalto var etta, jag och Jarkko Määttä sexa och sjua. Vi har möjligheter till vad som helst, tror Larinto.

Ahonen har problem i stora backen

Janne Ahonen tror i likhet med Larinto att Finland kan vara en svart häst i lagtävlingen. Men han poängterar att alla fyra måste hoppa på toppen av sitt kunnande.

– Vi har sett här under VM-tävlingarna att våra bästa hopp är konkurrenskraftiga, säger Ahonen.

Han placerade sig en aning bättre i stora backen än i tävlingen i normalbacke. 25:e platsen i lördags förbättrades till en 23:e plats i dag.

Ahonen själv hävdar att framsteget är en illusion.

– Det har varit knepigt att hoppa i stora backen. Från och med första träningarna i förrgår. Fastän resultatet jämfört med tävlingen i normalbacken är snarlikt så är det mycket jobbigare att hoppa i stora. Inte ett enda hopp har känts naturligt, säger han.

"Fantastisk hemmapublik"

Ville Larinto var inte nära sitt mål att placera sig bland de 15 främsta. 27:e platsen är en missräkning, men han hyllar publiken i Lahtis.

– Det var alldeles fantastiskt att hoppa inför hemmafansen. Just därför hade jag hoppats kunna prestera bättre. Det är bara att ta sikte på lagtävlingen, säger Larinto.

Diskussion om artikeln