Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump har fullt förtroende för justitieminister i blåsväder

Från 2017
Uppdaterad 02.03.2017 22:24.
Donald Trump iklädd flygarjacka och skärmmössa på hangarfartyget Gerald R. Ford.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Trump har fullt förtroende för USA:s justitieminister Sessions som ser ut att ha trasslat in sig i skandalen med ryskt dataintrång i samband med presidentvalet.

USA:s president Donald Trump mötte pressen för att tala om de massiva tillskotten i försvarsbudgeten, klädd i flygarjacka och skärmmössa ombord på ett hangarfartyg i delstaten Virginia. Han fick genast frågor om justitieminister Jeff Sessions som har krävts på avgång.

Trump sade att han har fullt förtroende för justitieminister Jeff Sessions. Trump tycker inte att Sessions ska avsäga sig uppdraget som ledare för FBI:s utredning av Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Sessions har översköljts av en våg av kritik och avgångskrav sedan han åkte fast för kontakter med Rysslands ambassadör under valrörelsen.

Jeff Sessions förbereder sig för sitt hörande i samband med att han ska sväras in som minister.
Bildtext Jeff Sessions svors in som minister i januari 2017.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO
Donald Trump vinkar.
Bildtext Donald Trump vinkar innan han ger sig av mot Virginia med helikopter från Vita huset.
Bild: EPA/ERIK S. LESSER

Sessions har tidigare, under ett hörande i Kongressen i samband med att han svors in som justitieminister, sagt att han "inte kommunicerade med ryssarna" och att misstankarna mot honom saknar grund.

Reportrar frågade Trump om Sessions borde ha talat sanningsenligt om sina kontakter, varpå Trump svarade: "Jag tror att han gjorde det".

Trump: Vi ska börja vinna igen

Trump berättade för pressen om sina utlovade massiva tillägg i försvarsbudgeten ombord på hangarfartyget Gerald R. Ford. Talet bestod till stora delar av Trumps typiska slagord, modifierade för att passa i försvarssammanhang.

- Vi ska börja vinna igen, sade Trump under sitt förhållandevis korta uppträdande.

Trump meddelade redan för några dagar sedan att han vill utöka försvarets budget med vad han kallar ”historiska” nio procent. Det skulle innebära 54 miljarder dollar extra för försvaret under följande räkenskapsår.

En folkhop följer med när Donald Trumps helikopter anländer till hangarfartyget för att hålla presskonferens.
Bildtext Trump anländer till hangarfartyget med helikopter.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Ombord på hangarfartyget, omgiven av amerikanska soldater, kallade Trump den ökade försvarsbudgeten för en stor insats för återuppbyggnad, "great rebuilding effort".

Insatsen ska enligt Trump leda till ny teknologi och innovationer.

Pengarna tas från bistånd och miljö

Trump sade under uppträdandet att han vill se till att marinen får den utrustning som behövs och att USA behöver ett starkare flygvapen, starkare styrkor samt ett bättre cyberförsvar.

Tillskottet till försvaret är en del i Donald Trumps budgetförslag som nu ska på remissrunda till federala myndigheter, innan det behandlas i kongressen. Ökningen ska, enligt Vita huset, bekostas med nedskärningar i bland annat utrikesdepartementet, miljömyndigheten EPA och i bistånden till andra länder.

Källor: President Trumps presskonferens, Svenska Yles tidigare artiklar, CNN

Diskussion om artikeln