Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Enormt intresse för Tervik säteri på Almska gården

Från 2017
Uppdaterad 03.03.2017 08:21.
Björn Vikström i samspråk med Louis Ehrnrooth
Bildtext Björn Vikström i samspråk med Louis Ehrnrooth på Almska gården.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Uppslutningen var ovanligt stor när det östnyländska herrgårdsprojektets tredje etapp inleddes med vernissage på Almska gården i Lovisa. I turen stod Tervik säteri och den största privata samlingen porträtt i Finland.

På plats fanns kända profiler från Lovisa, Borgå och gamla Pernå, och under vernissagen småpratades, inte helt oväntat, lika mycket om människor och svunna tider som om konst.

En av hedersgästerna var den 94-årige agronomen Louis Ehrnrooth som bott på Tervik en stor del av sitt liv även om han numera är bosatt i Baggnäs, några kilometer norr om herrgården.

Alexander von Veh visar upp sitt självporträtt
Bildtext Alexander von Veh vid sitt självporträtt från 2015.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

På utställningen kan man bland annat se flera av Kajsa-Lisa Ehrnrooths (1900-1973) kända affischer som hon målade till fester som ordnades på Terviks samlingslokal.

Gunilla Ehrnrooth (1929-2014) utökade i sin tur konstutbudet på Tervik med sina akvareller som också visas på utställningen, liksom Gunillas dotterson Alexander von Vehs målningar.

Gunilla Ehrnrooths affischkonst var före sin tid.
Bildtext Gunilla Ehrnrooths affischkonst var före sin tid.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Utställningen på Almska gården är ambitiös. Förutom de åtskilliga konstverken kan publiken ta del av en mängd gamla fotografier, dokument, porslin, leksaker, möbler och dräkter.

Men ännu mer ambitiösa är projektsekreterare Nina Björman-Nysténs framtidsvisioner för hela herrgårdsprojektet. Redan nu har hon en lista på cirka tjugo närliggande platser som kunde passa in i herrgårdsprojektet. Men det slutar inte där.

─ Om vi sedan förflyttar oss vidare från Kungsvägen mot Sverige eller Estland så finns det ännu mycket spännande att dokumentera, säger Nina Björkman-Nystén.

Lotta Suomalainen och Nina Björkman-Nystén kan berätta mycket om alla utställda tavlor och fotografier.
Bildtext Lotta Suomalainen och Nina Björkman-Nystén kan berätta mycket om alla utställda tavlor och fotografier.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Utställningen om Tervik säteri pågår fram till den 23 april 2017 på Almska gården i Lovisa.

Diskussion om artikeln