Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gamla favoriter gör comeback då Teaterboulage jubilerar

Från 2017
Uppdaterad 03.03.2017 10:28.
Teaterboulage övar inför jubileumsrevyn Återförkalkning.
Bild: Yle/Peter Petrelius

På lördag är det premiär för årets upplaga av Pargasrevyn. Teaterboulage lovar bjuda på en riktig restfest som kryddas med fräscha ingredienser.

På lördag är det på dagen tjugo år sedan kulturföreningen Teaterboulage grundades i Pargas. Föreningen har satt upp ett antal revyer under åren och på lördag är det premiär för årets upplaga som heter Återförkalkning. Teaterboulage lovar bjuda på en riktig restfest som kryddas med fräscha ingredienser. Det betyder gamla bekanta karaktärer, sketcher och sånger från tidigare års revyer. De äldsta karaktärerna går tillbaka till åttiotalet. Också publiken fick säga sitt och erbjöds att föreslå sina favoriter i repris.

Trettio personer i alla åldrar medverkar. Många har varit med förr, som Skini Lindgård och Putte Silander. Några gör comeback efter många år, som Anna Lindström och Daniel Kavander som senast var med för sjutton år sedan. Lindström säger att steget för att komma med kändes lättare då nytt varvas med gammalt och Kavander instämmer.
– Det är ju inte så seriöst, det är kanske roligare att hoppa in i en revy än i något väldigt dramatiskt och krävande skådespeleri.

Inför en av de sista övningarna står de bakom scenen i Piugs kultursal i Pargas. De säger att platsen kan vara rätt hektisk under föreställningarna med snabba byten. Roligt är det i varje fall att vara med, säger Lindström.
– Hoppas det är roligt också för publiken med många skratt och underhållning.

Viktor Korpela knäpper på gitarren och sjunger i revyorkestern. Några av låtarna är skrivna för årets revy, men det finns också några gamla godingar som skrivits för tidigare revyer, säger han. Korpelas favorit är låten om Hotell Kalkstrand som plockats ur en tidigare revy.

Polis gör comeback som pensionär

Putte Silander var med i revyer redan på åttiotalet, på tiden innan Teaterboulage. Han säger att repetitionerna under åren blivit betydligt effektivare och att det hela är nu mera professionellt. Han återkommer i rollen som polis, nu som pensionerad sådan. Han tror att revyn har en viktig betydelse för Pargasborna.
– Det är säkert många som känner igen sig och blir lite av utskrattade i revyn. Jag tror att folk gillar sådant.

Leif Westerlund medverkade i revyerna åren 2005-09. Hans favorit är den första, Gåtfulla Folke’. Han tror att det är roligt för publiken att se gamla karaktärer från tidigare revyer inta scenen.

– Här är typ alla poliserna som kommer in, he e många som har minnen, som vuxit upp med grejerna. För många är det säkert viktigt.

Kimitoimport kompletterar korvarna

Föreningen Teaterboulage grundades för tjugo år sedan, men revytraditionen är egentligen dubbelt så gammal i Pargas. Riddo Ridberg var med redan 1977 och har sedan dess medverkat i varje revy.

– Det finns sketcher från våra fem senaste revyer och dessutom karaktärer som är äldre än föreningen.

På scenen står 30 personer i åldern 16 till över 60 år. En fyrmanna liveorkester sköter musiken. Ensemblen består nästan uteslutande av Pargasbor. Nästan, konstaterar Ridberg finurligt.

– Vi har importerat en trummis från Kimito. Det är naturligtvis en marknadsföringsgrej, så då kommer alla Kimitobor hit. Men vi har ju också Nagubor på scenen.

Diskussion om artikeln