Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Suomi ensin-aktiva kandiderar för Kristdemokraterna

Från 2017
Uppdaterad 03.03.2017 11:10.
Valsedel stämplas
Bild: Arja Lento

Personer inom den invandrarfientliga Suomi ensin-rörelsen har ställt upp som kommunalvalskandidater för Kristdemokraterna i Helsingfors och Åbo. Partiet beklagar det skedda, men det är för sent att ta bort kandidater från listan nu.

I Helsingfors har två aktiva personer inom Suomi ensin-rörelsen kommit med på Kristdemokraternas lista via rörelsen Terve Helsinki, som Paavo Väyrynen leder. Terve Helsinki-rörelsens kandidater ställer upp i kommunalvalet som obundna kandidater på Kristdemokraternas lista.

En av kandidaterna i Helsingfors, Karoliina Topelius, har delat judefientliga länkar från Magneettimedia i sociala medier. Hon har också skrivit kommentarer som förringar förintelsen.

Brister i bakgrundskontrollen

Kristdemokraternas partisekreterare Asmo Maanselkä beklagar det skedda och säger att kandidaterna kom med i sista sekund. Bakgrundskollen har inte varit vad den borde.

- Vi har över 2000 kandidater i Finland. Det har kommit fram att några kandidater inte har berättat allt om sig själva i rekryteringsskedet.

Maanselkä understryker att Topelius åsikter inte motsvarar kristdemokratiska värderingar.

- Vi godkänner under inga omständigheter antisemitistiska uttalanden. Vi är ledsna för det här.

Suomi ensin fick inte ihop eget parti

Också i Åbo har Suomi ensin-rörelsen kandidater som skrivit invandrarfientliga utlåtanden på sociala medier.

Meningen var att Suomi ensin skulle ställa upp kandidater i valet med eget parti. Rörelsen lyckades inte registrera sig som parti inom utsatt tid.

Yle Uutiset

Diskussion om artikeln