Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strider mellan kurdiska och yazidiska miliser i norra Irak

Från 2017
Kurdiska krigare återtog Sinjar av IS
Bildtext Sinjar togs över av IS, som mördade, fördrev och kidnappade tusentals människor. Sen IS drevs tillbaka har stora delar av Sinjar-området kontrollerats av yazidiska miliser som lyder under den turkiska kurdgerillan PKK.
Bild: yle

Strider rapporteras ha brutit ut mellan kurdiska och yazidiska miliser nära staden Sinjar. Det är oklart varför styrkorna drabbade samman, men de grupper som miliserna lyder under är fientligt inställda till varandra.

Häftiga strider uppges ha brutit ut mellan två milisgrupper som grundades för strida mot IS i norra Irak.

Enligt källor i området ska den kurdiska Peshmerga Rojava ha angripit de yazidiska miliserna som kontrollerar Sinjar-området sedan de var med om att driva IS på flykt.

Källor i området uppger att angreppet började efter att de yazidiska miliserna nekade Peshmerga Rojava som är stationerade vid gränsen till Syrien tillträde till området.

Peshmerga Rojava ska enligt de yazidiska styrkorna ha försökt inta deras positioner och striderna ska ha krävt flera offer.

- Vi har martyrer och skadade på båda sidorna, säger Reuters källa.

Det finns inga uppgifter om civila offer men ytterst få människor har återvänt till området efter att IS drevs därifrån.

Gammal fientlighet

Det är inte ännu klart vad som ligger bakom striderna, men fientlighet mellan de folkgrupper de stridande miliserna lyder under kan vara en bidragande orsak.

Yazidierna i de angripna byarna är lojala den kurdiska PKK gerillan som länge har varit fientligt inställd till Kurdistans president Masud Barzani och hans Kurdiska demokratiska parti KDP.

Yazidier på flykt i norra Irak
Bildtext Yazidierna i Sinjar-området tvingades fly hals över huvud då IS gick till angrepp. IS ser yazidierna som feltroende och utsatte folkgruppen för grymma förföljelser.
Bild: EPA/ULAS YUNUS TOSUN

PKK hjälpte att organisera den yazidiska styrkan för att driva tillbaka IS från Sinjar i norra Irak, där gruppen begick vad som anses vara ett folkmord mot yazidierna.

Bland annat mördades och kidnappades tusentals yazidier. Kidnappade kvinnor och flickor togs som slavar av IS.

Peshmerga Rojava har däremot grundats, beväpnats och utbildats av det irakiska Kurdiska demokratiska partiet KDP.

Styrkan består av syriska kurder som ursprungligen har rekryterats från flyktingläger i norra Irak för att bekämpa terrorgruppen IS.

Rojava syftar på Västra kurdistan, alltså de kurdiska områdena i Syrien där milisens medlemmar har sitt ursprung.

PKK och KDP är fientligt inställda till varandra då KDP samarbetar och för handel med Turkiet, som PKK har utkämpat ett årtionden långt krig med.

Oro över spänningarna i kurdiska områden

De ökande spänningarna i de kurdiska områdena har redan länge väckt oro.

Före IS framfart pyrde en långvarig konflikt mellan de två största irakiska kurdiska grupperingarna. Konflikten lades ändå på is medan båda grupperna bekämpade IS.

Spänningarna har ändå igen kommit till ytan då IS inte längre utgör ett lika stort direkt hot mot de kurdiska områdena.

Samtidigt har också spänningarna mellan kurdernas ledare och regeringen i Bagdad tagit fart.

Iraks tidigare president Jalal Talabanis parti PUK:s milis tog i torsdags över en oljeanläggning nära Kirkuk från den irakiska armén, på grund av en långvarig tvist om fördelningen av oljeintäkter och oinfriade löften om att bygga ett raffinaderi i området.

Talabani och PUK har länge tävlat om makt och inflytande i irakiska Kurdistan med Barzani och KDP.

Diskussion om artikeln