Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Bilderbok för vuxna

Från 2017
Pärmbild till Jolin Slottes och Nina Albrechts bok "Alla bubblor brister".
Bildtext Bilderboken "Alla bubblor brister" riktar sig till vuxna läsare.
Bild: Marginal förlag

”Alla bubblor brister” ser ut som en bok att placera i barnbokshyllan, men innehållet är dock mer riktat till en vuxenläsare.

Det är en gråsjaskig oktoberdag med regn och ensam väntan på en kompis som är sen. Det är minnen av jordgubbsdoftande tuggummibitar som man kan blåsa upp till megabubblor eller hoppa hopprep med. Det är en främmande kille med en rosafärgad cykel som kommer och vägrar gå. Det är överrumplande, uppbrusande och virvlande passion men också bottendjup, blixtrande och plötsligt briserande besvikelse.

Uppslag ur boken "Alla bubblor brister" av Jolin Slotte och Nina Albrecht.
Bildtext Sida ur bilderboken "Alla bubblor brister".
Bild: Marginal förlag

Serier som riktar sig till vuxna är vi vana vid, men bilderböcker där såväl text som bild har ett tydligt och uttalat vuxenperspektiv är vi inte bortskämda med.

”Alla bubblor brister” är ett samarbete mellan författaren Jolin Slotte och bildkonstnären Nina Albrecht där text och bild utgör en sammansvetsad helhet och ord och bild går i dialog med varandra på ett spännande sätt.

Jolin Slottes prosalyriska text är å ena sidan lagom vag, antydande, och undanglidande, å andra sidan mycket explicit och rakt på sak i sin skildring av ensamhet, begär och sex.

Uppslag ur boken "Alla bubblor brister" av Jolin Slotte och Nina Albrecht.
Bildtext Sida ur bilderboken "Alla bubblor brister".
Bild: Marginal förlag

Det rosa tuggummit blir en perfekt symbol för alla rosaskimrande drömmar och fantasier som spricker i ett kladdigt moln av äckel och raseri, och den rosa cykeln blir ett slags tjechovskt gevär som får en mycket laddad betydelse i berättelsen.

Nina Albrechts illustrationer är följsamma och förtydligar samtidigt som de lever ett eget liv. Färgskalan är murrig och dämpad med olika nyanser av brunt och beige som understryker den grådaskiga vardagen och känslan av att ett mirakel/ett omskakande möte kan ske mitt i allt det trista och tråkiga.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln