Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydkoreanska aktiekurser rasar efter kinesiska turisthot

Från 2017
Även sydkoreanska buddhister motsätter sig regeringens kontroversiella beslut att bygga missilförsvarssystemet Thaad. Beslutet försämrar också relationerna med Kina och Nordkorea
Bildtext Även sydkoreanska buddhister motsätter sig regeringens kontroversiella beslut att bygga missilförsvarssystemet Thaad. Beslutet försämrar också relationerna med Kina och Nordkorea
Bild: EPA/KIM CHUL-SOO

En del aktiekurser har rasat i Sydkorea efter uppgifter om att Kina kommer att försvåra eller stoppa turistresor till Sydkorea.

Kina är förargat över den konservativa sydkoreanska regeringens beslut att bygga upp det kontroversiella nya missilförsvarssystemet Thaad (Terminal High Altitude Area Defense) i samarbete med USA.

Planerna tog ett konkret steg framåt nyligen då regeringen öronmärkte områden där missilsystemet skall byggas nära huvudstaden Seoul.

Hyundai föll med över 4 procent

Kurserna på börsen i Seoul föll på fredag med i genomsnitt över en procent men många bolag drabbades av mycket större kursras än så.

Det var särskilt bolag som drar nytta av turism och utrikeshandeln som drabbades, exempelvis flyg- och kosmetikbolag samt bilindustrin.

Biltillverkaren Hyundais aktier föll med över 4 procent medan det stora kosmetikbolaget Amorepacifics aktier rasade med över 12 procent.

Tiotusentals demonstranter trotsade regnet under en protest i Seoul i onsdags där man krävde att president Park Geun-hye avgår
Bildtext Tiotusentals demonstranter trotsade regnet under en protest i Seoul i onsdags där man krävde att president Park Geun-hye avgår
Bild: EPA/YANG JI-WOONG

Hälften av turisterna är kineser

Över 8 miljoner kineser besöker Sydkorea årligen och kineser utgör nästan hälften av alla utländska turister.

Medieuppgifterna om att det i fortsättningen blir betydligt svårare för kineser att resa till Sydkorea har inte ännu bekräftats officiellt.

Det kinesiska utrikesministeriet har inte heller velat kommentera uppgifterna som har cirkulerat både i sydkoreanska och kinesiska medier.

Sydkorea meddelade på fredagen att man kommer att utreda om kinesiska researrangörer redan har fått direktiv om att resor till Sydkorea bör undvikas.

Politisk kris

Sydkorea befinner sig i en djup politisk kris på grund av en växande mutskandal som kan leda till att presidenten och flera ministrar dras inför riksrätt.

Det kontroversiella beslutet att bygga upp Thaad-systemet förargar både Kina, Nordkorea och den sydkoreanska oppositionen som förutspås vinna presidentvalet senare i år.

Regeringen och oppositionen är i alla fall eniga om att Kina går för långt om det tyr sig till ekonomiska sanktioner sårom reseförbud till Sydkorea.

En majoritet av sydkoreanerna är också emot beslutet eftersom det befaras förvärra relationerna till Kina och Nordkorea och dessutom trappar upp den militära kapprustningen i nordöstra Asien.

Diskussion om artikeln