Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ordnung muss sein - i tysk bastu

Från 2017
Uppdaterad 04.03.2017 10:37.
Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland
Bild: Yle

Att hålla sig till reglerna är a och o då man badar i en tysk bastu. Vår medarbetare i Tyskland, Johnny Sjöblom, går in på skillnaderna mellan finländskt och tyskt bastubadande.

Häromveckan läste jag en artikel om en grupp invandringsmotståndare som övervakade att folk inte satt med simbyxorna på i bastun i en simhall i Helsingfors.

Aktionen var tydligen i första hand menad för att sätta dit invandrare som bryter mot regeln.

Den här nationalistiskt sinnade simbyxpatrullen och dess regeliver fick mig att börja tänka på regler i bastun så där i allmänhet och regler i den tyska bastun i synnerhet.

Frågan som nästan genast infann sig, var den om hur länge de här så kallade fosterlandsvännerna skulle klara sig utan en anmärkning i en tysk bastu.

Min egen tippning – inte särskilt länge.

Övervakningen fungerar

För om man i Tyskland går i det som här heter finsk bastu så är förhållandena i Finland nästan att jämföra med anarki.

Här bygger bastuupplevelsen nämligen på regler. Och håller du dig inte till reglerna så finns det nog tillräckligt med äldre gubbar och gummor som ser till att du gör det.

Det behövs alltså inga särskilda patruller. Övervakarna, de erfarna tyska bastubadarna och självutnämnda bastuexperterna, finns hela tiden bredvid dig.

Att du eventuellt som finländare försöker komma med påpekande att bastubadandet i Finland inte bygger på så många regler, klingar för det mesta för döva öron.

Regeltavlor

Allt börjar med hur man lägger upp bastubadandet. Vid dörren till så gott som varje bastu finns nämligen en skylt som visar hur bastubadandet ska gå till och hur många minuter de olika faserna av badandet ska ta.

Bild på plakat med ordningsregler i en tysk bastu.
Bildtext Ordningsregler i en tysk bastu.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Därtill finns på skylten ofta insatt i vilka temperaturer allt ska ske och hur stora mängder vätska man ska ta till sig i ett bestämt skede av processen.

Inne i bastun hittar man förstås sen ett timglas, med vars hjälp man exakt kan följa med hur långt in i badupplevelsen man befinner sig.

Ett allvarligt fel medlemmarna i simbyxpatrullen sannolikt kommer att göra är att kasta bad.

Ibland är det nämligen helt förbjudet, ibland är det tillåtet, men endast vid en viss tidpunkt och med en viss mängd vatten. Ibland är det endast bastupersonalen som får kasta bad.

Man ska för övrigt inte heller bli förundrad om bastupersonalen i samma veva börjar vifta eller snurra med en handduk för att sätta luften i rörelse.

Inget snack!

Ett annat allvarligt fel som kan leda till högljudda anmärkningar är att komma in när kasta-bad-processen väl är igång. Mycket förbjudet.

Anmärkningarna är för övrigt det enda som är högljutt. I en tysk bastu ska man helst vara tyst.

Att som i Finland sitta och diskutera allt från väder till vänner och familj och arbete ses som mycket opassande. Och barn ska helst inte släppas in i bastun överhuvudtaget.

För simbyxpatrullen är den tyska bastun alltså full av nya utmaningar. Och den största frågan av alla är om övervakarna ens själva vågar visa sig utan simbyxor i bastun.

I Tyskland finns nämligen ingen skild herr- och dambastu utan alla badar tillsammans.

Säkert är i alla fall att patrullen inte behöver ge den tyska bastutanten någon anmärkning. Hon ligger där på bastulaven spritt språngande naken i vilket fall som helst.

Diskussion om artikeln