Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Däckbyte och vindsröjning gör att vi slappnar av med nya bekanta

Från 2017
Lisa Tobiasson framför en griffeltavla där det står välkommen på olika språk.
Bildtext Lisa Tobiasson har själv ordnat liknande grupper tillsammans med sina vänner, och de var en succé.
Bild: Luckan

Har du få vänner men ett överfyllt vindsförråd i stort behov av storstädning? Då kanske Cirkeln är något för dig.

Fyra personer som inte känner varandra från förut träffas för att jobba ihop. Varje gruppmedlem får varsin gång agera värd och bestämma arbetsuppgifter. Det är Cirkeln i ett nötskal. Huvudpoängen är att du ska träffa nya människor och arbetet som utförs blir en bonus vid sidan om.

- Finländare har kanske lite svårt att närma sig varandra. Om någon börjar prata med dig vid kyldisken kanske första reaktionen är att det här är en tokig människa, säger Lisa Tobiasson som är en av de som har hand om projektet.

Vi har antagligen samma behov att vara sociala som alla andra, men det krävs ett sammanhang där det känns naturligt.

Arbetet som gruppen gör tillsammans kan lätta upp den tryckta stämning som annars kanske lätt uppstår när blyga finländare ska försöka sig på umgänge.

- Vi har antagligen samma behov att vara sociala som alla andra, men det krävs ett sammanhang där det känns naturligt. Jobbet man gör vid sidan om gör att samtalet blir mer naturligt.

Får uppge önskemål för gruppen

När du anmäler dig till Cirkeln kan du uppge olika önskemål för din grupp, till exempel vilket område den ska vara i, vilket språk du helst pratar eller i vilken ålder gruppmedlemmarna ska vara.

- När vi sätter ihop gruppen försöker vi ta de här önskemålen i beaktande så mycket vi kan.

Men vad gör jag om jag verkligen inte trivs med min grupp?

- Eftersom det är fyra personer så tror vi nog att du sannolikt kommer överens med åtminstone en person i gruppen, säger Lisa.

Men du har faktiskt tid på dig att bestämma dig eftersom anmälan inte är bindande. När du blivit tilldelad en grupp får du antingen tacka ja eller nej till just den gruppen.

- Vi kontaktar dig och berättar hur gruppen ser ut. Vi nämner inga namn men beskriver den så långt det går. Då får du bestämma dig om du vill vara med eller om du vill vänta.

Inga motbjudande arbetsuppgifter

Att ta in främmande människor i sitt hem kanske inte är för alla – men uppgifterna måste inte göras i hemmet. Det finns heller inga krav på att du har ett hem.

- Ni kan träffas på ett kafé och öva språk, besöka museum, plocka svamp, storhandla … det finns egentligen inga begränsningar på vad ni kan göra så länge det passar alla, säger Lisa.

Och där gäller det att tänka till lite. Det är värden som bestämmer vad gruppen ska göra, men det finns ändå en del riktlinjer. Jobbet får inte vara för fysiskt ansträngande och inte heller för äckligt.

- Du kanske inte ber dina gäster tömma utedasset, men i övrigt finns inga begränsningar. Ni kan laga mat, göra enkla städjobb, röja upp i förrådet eller måla en vägg.

Du kanske inte ber dina gäster tömma utedasset, men i övrigt finns inga begränsningar.

Kan jag då neka till att göra en uppgift? Om jag till exempel tagit emot hjälp med att tömma förrådet, och så vill nästa person ha hjälp med att byta däck, men jag hatar att byta däck – vad gör jag då? Ja, då är det nog bara att tåla det, för när du går med i gruppen så förbinder du dig till att hjälpa alla som är med.

- Nyckeln till det här är att ha en öppen inställning. Alla uppgifter kanske inte är dina favorituppgifter, och det är heller inte en tävling om vem som erbjuder den trevligaste uppgiften – du kan bra be dina gäster om något du har nytta av. Men om bildäcksbyte är det värsta du vet så kan du ju stå och låtsas att du gör någonting. Kanske det går igenom.

Eller så kan du anmäla dig för kaffetjänst, för vad är talko utan kaffe och bulle egentligen?

Vad är Cirkeln?

  • Fyra för varandra okända personer träffas och hjälper varandra.
  • Du förbinder dig till fyra träffar och du måste hjälpa till med uppgiften som värden eller värdinnan ger dig.
  • Vem som helst över 18 kan anmäla sig.
  • Du kan bo var som helst i Finland.
  • Du måste inte ha ett finskt medborgarskap.
  • Cirkeln ordnas av Luckan och här kan du anmäla dig.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln