Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norska tullen beslagtar sexdockor utformade som barn

Från 2017
Uppdaterad 04.03.2017 11:42.
Sexdocka som norska tullen konfiskerat.
Bildtext Sexdocka som norska tullen konfiskerat.
Bild: Tolletaten (norska tullen)

Den norska tullen har beslagtagit ett stort antal sexdockor som föreställer barn. Sedan i höstas har 21 sådana sexdockor upptäckts av tullen, uppger poliskällor för NRK.

Många av de tullanställda har blivit väldigt illa berörda av fynden.

Dockorna har beställts av män mellan 18 och 60 år, bosatta på olika håll i Norge. Vissa av dem tidigare har dömts för sexbrott, andra har kontakt med barn via sitt jobb.

Norska polisen säger att dockorna är mycket verklighetstrogna, och att de som utnyttjar dem kan frestas att också begå övergrepp mot barn.

En person häktad

Fyra polisutredningar pågår och en person har häktats.

Hos den häktade hittade polisen övergreppsbilder av barn i sexuella situationer. Polisen gjorde husrannsakan hos mannen eftersom det fanns en misstanke att han beställt en sexdocka utformad som ett barn.

Enligt den norska polisen kan dockorna i sig utgöra ett brott mot strafflagen, eftersom dockorna kan anses sexualisera barn.

Kripos, den norska motsvarigheten till Centralkriminalpolisen, ser allvarligt på fallen. Polisen bedömer att de personer som beställt dockor av det här slaget kan ha gjort sig skyldiga till övergrepp mot barn tidigare, eller kommer att göra det i framtiden.

Diskussion om artikeln