Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

P-appen nu godkänt preventivmedel - men passar inte alla, säger gynekologen

Från 2017
Kvinna tittar på sin mobiltelefon
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Applikationen Natural Cycles har varit omtvistad ända sedan den dök upp på marknaden för några år sedan. Medan många kvinnor som velat undvika hormonella preventivmedel välkomnat ett nytt alternativ har läkarkåren uppmanat till försiktighet.

Men i veckan meddelades att Natural Cycles blir den första preventivappen som får marknadsföras som certifierat preventivmedel inom EU.

Pauliina Tuomikoski, gynekolog, är ändå aningen skeptisk.

- Som gynekolog måste jag genast säga att det tyvärr inte finns någonting sådant som säkra dagar. Ingen app kan med hundra procents säkerhet avgöra huruvida du kan bli gravid eller inte.

Gröna dagar inga säkra dagar

Natural Cycles-användaren mäter sin kroppstemperatur varje dag och matar in resultatet i en applikation på telefonen. På basis av detta räknar appen ut när ovulationen sätter igång och när användaren är fertil. De fertila dagarna blir röda i kalendern och de dagar då appen anser att en graviditet är osannolik blir gröna. Ju mera data användaren matat in i appen, desto noggrannare blir prognosen.

- Det här tänket bygger på att kroppstempetaturen är något lägre i början av menstruationscykeln och i samband med hormonförändringar stiger en aning kring ovulationen, förklarar Tuomikoski.

Att använda digitala mobilapplikationer som preventivmedel blir allt vanligare.

- Det här har man känt till länge och använt sig av för att försöka lista ut när så kallade säkra dagarna infaller, precis som man följt med olika känningar i kroppen, hurdana flytningarna är och så vidare. Men det har aldrig varit någon bombsäker metod.

Inget för den som jobbar i skift

Natural Cycles-användare måste alltså mäta sin kroppstemperatur varje dag, gärna vid samma tidpunkt, och efter några menstruationscykler har appen få så pass mycket information att den kan schemalägga hur användarens cykel ser ut.

- Men märk väl att ovulationen inte alls nödvändigtvis sker under samma dag i varje menscykel. Dessutom är det skäl att minnas att spermier kan överleva i flera dagar inne i kvinnans kropp. Natural Cycles beaktar det här och ger rött ljus också dagarna före ovulationen beräknas komma igång, men det är ändå osäkert.

Pauliina Tuomikoski understyker också att den som lever ett mera oregelbundet liv gör klokt i att använda en annan preventivmetod.

- Hur blir det till exempel med alla dem som arbetat i skift, ibland vakar om nätterna och lägger sig på morgonen? En sådan rytm rubbar många funktioner i kroppen, däribland temperaturen. Och den som tenderar glömma bort att ta sina p-piller då och då kommer knappast ihåg att mäta temperaturen precis varje dag heller.

Pauliina Tuomikoski är gynekolog.
Bildtext Pauliina Tuomikoski är gynekolog.
Bild: Elina Engberg

Hormonfritt är pop

Efterfrågan på hormonfria alternativ har ökat, och det ser Tuomikoski inte alls som någonting negativt.

- Många i dag är väldigt hälsomedvetna och det är ju en bra utveckling. Dessutom värnar många om miljön och vill inte att deras mediciner ska belasta omgivningen. Där är kopparspiralen ett bra och helt hormonfritt alternativ, men inte heller den passar alla eftersom den kan medföra vissa biverkningar.

Pauliina Tuomikoski dömer ändå inte ut p-apparna helt och hållet.

- I ett parförhållande där en gravitetet inte skulle vara en katastrof kan en app säkert fungera. Men det bästa skulle ju alltid vara att en graviditet är välkommen. Och den som absolut inte vill bli gravid ska nog satsa på till exempel p-piller eller spiral. Kondom fungerar ju alltid och skyddar dessutom från könssjukdomar så länge man är noggrann och använder den under hela samlaget.